Anul acesta am vizitat din nou manastirea Agapia din judetul Neamt. Am ajuns aici asta toamna, iar acum, pe timp de iarna, pentru ca ma aflam in zona, nu am putut rata ocazia de a pasi inca o data in acest incantator loc. Una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, Agapia este un monument care impresioneaza prin atmosfera calda dar si prin arhitectura si frescele din interiorul bisericii. Aici, renumitul Pictor, Nicolae Grigorescu, a imbracat biserica in minunate picturi in perioada 1858-1861.
Aflat pe valea paraului Agapia, in mijlocul naturii, ansamblul manastirii este format din bisericile “Adormirea Maicii Domnului”, “Sf. Ioan Bogoslovul” si “Paraclisul Sf. Nicolae”, anexele si cele 141 de case locuite de maicute. Satul manastiresc este un loc unic, singurul de acest fel in care am fost pana acum. Strazile inguste sunt strajuite de case monument istoric de o frumusete aparte.
Arhitectura specifica locului, ordinea si curatenia, dar mai ales linistea, sunt cu adevarat aparte. Dupa ce am vizitat curtea manastirii, biserica si muzeul, plimbarea pe strazile acestui sat a fost o binecuvantare. Este fascinant sa descoperi casutele cu prispa, atent ingrijite si parca nelocuite. Strazile par pustii si doar putinii turisti aflati in aceasta perioada la Agapia mai apar din loc in loc.
Aici, am gasit si casa memoriala Alexandru Vlahuta, pe care am vizitat-o si care m-a impresionat peste masura. Ce loc de pura inspiratie! Am trait file de istorie in incaperile pe care odinioara le-a ocupat marele scriitor, in camera literara unde se intalnea cu prieteni de seama, George Cosbuc, I.L. Caragiale, Barbu St. Delavrancea, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu si altii.
Cele peste 300 de maici de la Agapia au facut din acest loc un colt de Rai. Curtea pavata, rondurile pregatite pentru flori, cladirile zugravite in alb cu usi si geamuri vopsite in maro, creaza un echilibru vizual linistitor.
Manastirea Agapia a fost intemeiata de catre Petru Schiopu, voievodul Moldovei iar biserica mare de catre hatmanul Gavriil Coci, fratele voievodului Vasile Lupu, in perioada 1641-1643. Pana in secolul al XIX-lea, aceasta manastire era populata de calugari insa la hotararea lui Alexandru Moruzi, aceasta a fost transformata in manastire de maici. De-a lungul timpului, manastirea Agapia a trecut prin numeroase jafuri, incendii si distrugeri insa ea a fost renovata si modificata pe alocuri.
In timpul primului Razboi Mondial, maicutele din aceasta manastire au fost pe campul de lupta pentru ingrijirea soldatilor raniti iar cele mai in varsta au ramas la Agapia pentru ajutarea celor invalizi sau orfani.
La Agapia au poposit de-a lungul anilor, mai ales pe timp de vara, scriitori de renume. Cosbuc, Caragiale, Hasdeu, Delavrancea si Vlahuta veneau la manastire pentru a se reculege, pentru clipe de odihna in mijlocul naturii, in acest spatiu binecuvantat. Vlahuta, si-a construit chiar o anexa la casa manastirii, o sufragerie, un loc unde se adunau marii scriitori. Aici, la casuta cu cerdac, Vlahuta isi petrecea verile alaturi de ginerele sau, pictorul Grigorescu.
Muzeul organizat in interiorul manastirii in anul 1927 este primul muzeu manastiresc din Romania si il are in prim plan pe marele pictor, Nicolae Grigorescu. Cele patru camere ale muzeului adapostesc obiecte religioase, manuscrise, tesaturi si icoane. Una din incaperi este dedicata lui Grigorescu, aici fiind expuse 27 de picturi realizate de acesta. 24 dintre opere sunt icoane realizate in perioada in care a fost pictata si biserica, 1858-1861. Dupa ce a finalizat interiorul bisericii, Grigorescu nu a mai pictat niciodata icoane, acest fapt facand din aceasta colectie expusa la Agapia una extrem de valoroasa.
Love,
A.C.