Castelul Bethlen din Cris este cu siguranta un loc pe care trebuie sa il puneti pe lista destinatiilor din Romania ce trebuiesc vizitate. Ani de zile am calatorit pe drumul care leaga Sibiul de Sighisoara insa doar acum am reusit sa alocam timpul binemeritat vizitarii acestei impresionante constructii.


In timp ce urcam catre ansamblul fostei resedinte nobiliare, am realizat ca ne aflam in fata unuia dintre cele mai frumoase castele din Romania. Castelul a fost construit intre secolele XIV-XVIII in satul Cris, judetul Mures, care a apartinut familiei Bethlen. Fondarea acestuia se leaga de numele lui Mark Bethlen, in 1468. Mai apoi, constructiile au fost continuate de Georgius Bethlen si sotia sa si ulterior de Michael, fiul lor. Blazonul familiei, sarpele incoronat, se poate observa atat pe zidurile exterioare cat si in interior, pe tavanele boltite.


Odata intrati in incinta fortificata a castelului renascentist, am patruns intr-o lume de basm. Curtea patrata incercuita de ziduri, cu bastioane circulare la colturi este tipica arhitecturii militare medievale tarzii. In partea dreapta, turnul circular, scara cu balustrada si logia cu 15 coloane din piatra si deschideri arcuite, pare asemenea unui cadru din povestile Disney.


Turnul Arcasilor reprezinta cea mai veche parte a castelului si este dispus pe 5 niveluri. In perete, se regaseste scara in forma de spirala care leaga etajele intre ele, iar la nivelul 5 care servea ca punct de observatie, se pot remarca cele 8 ferestre arcuite. Partea superioara a turnului este decorata la exterior cu basoreliefuri ale unor razboinici. Incaperile cu tavane boltite mai pastreaza si acum diverse elemente sculptate care te provoaca sa iti imaginezi cat de minunat era castelul in perioada sa de glorie.




In partea stanga, in cadirea din fata turnului, se gasesc si acolo incaperi boltite. Intrarea principala adaposteste capela, una dintre cele mai frumoase incinte ale ansamblului cu bolti gotice si ornamente renascentiste.
Castelul a fost locuit pana in anul 1948, incaperile fiind amenajate cu dulapuri pictate, portelanuri, tablouri, tapiserii si sobe din teracota. Biblioteca si arhiva se regaseau la primul etaj al turnului. In curtea cetatii se gasea o gradina cu flori iar in jurul ansamblului, un parc englezesc.



Nu pot decat sa imi imaginez cata frumusete putea sa existe dincolo de aceste ziduri si cu regret constat distrgerile si furturile care s-au savarsit la nationalizare, lasand acest monument in ruina.
In anul 2007, complexul a intrat in proprietatea ramurii ardelene a familiei Bethlen, care a infiintat Asociaţia „Pro Castrum Bethlen” cu scopul de a reabilita ansamblul si de a-l reintegra in circuitul turismului cultural.
Program vizitare – L-D 10:00 – 17:00
Pret bilet acces – 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru studenti, pensionari si grupuri mai mari de 10 persoane
Taxa se face sub forma de donatie, in sensul ca banii trebuiesc introdusi la indemnul paznicului in urna special amenajata la intrare. Banii merg catre Fundatia Sfantul Francisc cu scopul reabilitari castelului.
Pentru ca starea de degradare a castelului este destul de avansata, pe pliantul primit la intrare veti citi mesajul “Vizitarea castelului la propriul risc”.
Cum ajungi in Cris
Sibiu-Medias-Danes-Cris (93 km)
Sighisoara-Danes-Cris (18 km)

