Micuta localitate Cisnadioara, Michelsberg in limba germana, adaposteste vechea cetate cocotata in varful dealului Mihail, impresionanta datorita locatiei in care a fost construita, privelistei care ti se arata de jur imprejurul vechilor ziduri, arhitecturii bisericii, parfumului trecutului si a sutelor de ani de istorie. Aici timpul pare ca sta in loc, atmosfera este placuta, calda, totul este scaldat intr-o liniste pe care mi-a fost dor sa o gasesc…sa o traiesc.
Pentru a ajunge in cetate, trebuie sa pornesti din centrul localitatii Cisnadioara si dupa un drum de 15 minute pe scarile construite in mijlocul padurii, vei ajunge la poarta de intrare.
Ajuns inauntru, vei fi atras instant de panorama asupra satului, de impresionanta biserica si de linistea din curtea acesteia.
Bancutele din curtea cetatii, asezate in mijlocul minunatei naturi, deasupra satului, deasupra norilor, te invita sa petreci cateva minute in tihna. Cu drag de natura si dor de relaxare, am gasit exact ceea ce imi doream sa traiesc in acest weekend.
In varful dealului, biserica realizata in stil romanic pe un platou ingust, este pastrata integral si inconjurata de un zid oval cu inaltimea de 4-6 m pe exterior si 2-3 m pe interior. De aici, privelistea asupra muntilor si a satului sasesc intr-un décor de poveste, este coplesitoare.
Biserica a fost construita acum mai bine de 800 de ani si a fost dedicata Sfantului Mihail, de aici si denumirea dealului. Din anul 1940, capela Michaelis adaposteste placi comemorative ale unor soldati germani si austro-ungari cazuti in Primul Razboi Mondial in luptele din jurul Sibiului. Placile au fost stramutate din cimitirul de la Gusterita.
Construita din piatra intre anii 1162-1223, biserica are o arhitectura romanica si este alcatuita dintr-o nava principala si doua nave secundare paralele, care se termina cu o absida semirotunda. Constructia a mai fost prevazuta cu doua turnuri care nu s-au mai construit. Se presupune ca sursa de insipiratie la realizarea acestei biserici a fost manastirea cistericiana din Franta, Cluny. In interior, in nava principala, inca se mai pot vedea fresce medievale. Impresionantul portal de vest a fost construit in secolul al XIII-lea, in stil romanic, decorat cu ornamente si incadrat de arcade.
Cetatea a fost construita pentru apararea satului, iar in anii 1658 si 1705 cand turcii au atacat Cisnadioara, locul a reprezentat refugiu in fata pradatorilor.
Capela si cetatea au fost comandate de catre clericul de origine valona, Gozelinus care ulterior o doneaza abatiei Carta. In anul 1474, abatia din Carta se desfiinteaza iar cetatea Cisnadioara a revenit protopopiei Sibiu. Despre Abatia Cisterciana de la Carta, am scris mai multe aici: Abatia Cisterciana Carta
Astazi, cetatea apartine orasului Cisnadie. In biserica nu se mai tin slujbe insa datorita acusticii foarte bune, lacasul gazduieste diverse concerte, spectacole de teatru si expozitii.
Exista si o legenda, ah, ce imi mai plac locurile cu poveste! Se zice ca pe vremuri, fiecare mire din Cisnadioara, inainte sa se casatoreasca, trebuia sa rostogoleasca unul din bolovanii pastrati in cetate cu scop de aparare, din vale pana sus in cetate. Doar asa puteau demonstra ca sunt vrednici de insuratoare. Asta da dovada de barbatie!
Pretul unui bilet de acces in cetate – 7 lei
Program vizitare:
Noiembrie – Februarie – De marti pana joi doar cu programare si sambata-duminica 10:00 – 15:00
Martie – Mai – Luni – doar cu programare si marti-duminica 10:00-18:00
Iunie – Octombrie – zilnic intre orele 10:00 – 18:00
24-31 Decembrie – zilnic 10:00 – 15:00
Telefon: +4 0726 877 782
Adresa: Strada Sub Cetate, Cisnadioara
Cisnadioara este situata la 2 km de orasul Cisnadie si 10 km de Sibiu. Din Sibiu, pornesti pe drumul catre Rasinari iar mai apoi, vei urma indicatorul catre stanga. In 5 km vei ajunge in Cisnadioara iar drumul pana la cetate iti va fi ghidat chiar de aceasta, fiind vizibila pe dealul Sfantului Mihail.
Outfit-ul meu de weekend a fost compus din:
Tricou si pantaloni scurti de la Mango
Sandale roz cu floricele de la Release, pe care le gasiti aici
Love,
A.C.