TOP 7 peisaje mirifice din Italia

Ești în căutarea unor peisaje care îți taie respirația, perfecte pentru fotografii senzaționale și amintiri de neuitat? Italia este recomandarea mea, țara unde am descoperit unele dintre cele mai spectaculoase peisaje.

Am pregătit un top al celor mai speciale locuri vizitate în Italia, locuri cum altele nu sunt, care nu pot fi comparate cu nimic și a căror unicitate a făcut ca acestea să fie unele dintre cele mai vizitate destinații de către turiști din întreaga lume.

1. PORTOFINO

Micuțul oraș de la poalele Apeninilor Ligurici, odinioară un sat de pescari, a fost înca din cele mai vechi timpuri și este și acum acum o destinație exclusivistă care atrage anual personalități de renume internațional ca Rod Stewart, Mariah Carey, Beyonce, Steven Spielberg, Salma Hayek, Sylvester Stallone și mulți, mulți alții.

Casele colorate, cu o arhitectură deosebită specifică zonei, parcă îngrămădite și aranjate perfect în semicerc, străjuiesc micul port și eleganta „Piazzeta”. În spatele lor, pe dealul acoperit de vegetația mediteraneana, se intrevede mândru Castelul Brown și din loc în loc se mai ivesc luxoasele case și hoteluri cu grădini luxuriante și panorame de vis.

Bărcile colorate ancorate în port care plutesc pe marea de smarald dar și luxoasele yacht-uri întregesc peisajul, ducându-l aproape de perfecțiune.

Despre Portofino, am scris mai multe aici: I found my love in Portofino.

[cml_media_alt id='781']DSC_0644[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='792']DSC_0695[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='785']DSC_0661[/cml_media_alt]

2. COASTA AMALFI

Coasta Amalfi se poziţionează în top 3 al celor mai frumoase locuri vizitate de mine până acum. 

Salerno, Positano, Sorrento, Ravello, Minori, Maiori şi Amalfi sunt cele 7 oraşe de poveste de pe Coasta Amalfi.

Coasta Amalfi este înscrisă în Patrimoniul UNESCO şi este în lista de 500 de destinaţii pe care trebuie sa le vezi într-o viaţă recomandată de National Geographic. Amplasata în S-V Italiei, se întinde pe aproximativ 50 km, pe ţărmul Mării Tireniene.

Totul aici pare desprins din poveşti şi cred că nici cea mai bogată imaginaţie nu poate crea şi reproduce imaginea idilică pe care am avut onoarea să o descoperim. 

Nu am văzut niciodată un drum mai spectaculos decât drumul care leagă cele 7 oraşe de pe Coasta Amlafi între ele, denumit de italieni „Nastro Azzuro” – „Panglica Albastră”. Drumul şerpuieşte iar prăpastia este ameninţătoare…pe o parte este muntele şi imediat lângă, marea iar peisajul, AMEŢITOR.  

De jos, de pe mare ai o vedere de ansamblu asupra oraşelor cu casele şi hotelurile luxoase împodobite cu flori colorate ce se vad de departe, dar şi asupra porturilor aglomerate.

Casele sunt aşezate în trepte pe stâncile ce străjuiesc marea azur, construite astfel încât proprietarii să beneficieze de vedere perfectă iar cele din margine au trepte ameţitoare care coboară până la mare.

Despre Coasta Amalfi, am scris mai multe aici: Coasta Amalfi. Positano, Amalfi si Salerno.

[cml_media_alt id='945']20160721_130429[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='956']20160721_130703[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='970']20160721_151208[/cml_media_alt]

3. CINQUE TERRE

Amplasat  în regiunea Liguria din Italia, Parcul Național Cinque Terre înscris în Patrimoniul UNESCO este cu siguranță o destinație unică, cu unele dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut până acum.

Coasta de 12 km care străjuiește marea, peșteri, plaje și cărări pe care îți dorești să rătăcești cel puțin o dată în viață, peisaje care îți taie răsuflarea, locul unde muntele și marea se contopesc, la spectacolul naturii asistând minunatele căsuțe suspendate, cu un colorit copleșitor.

Cele 5 sate de poveste sunt atât de asemănătoare dar totuși atât de diferite între ele, fiecare având particularități care le conferă un farmec aparte.

Asta înseamna Cinque Terre, cinci tărâmuri de poveste legate între ele de “Sentiero Azzuro” sau “Blue Path”, drumul de 12 km de-a lungul coastei care unește cele 5 sate, perfect pentru amatorii de mișcare dar și pentru cei care au mai mult timp alocat vizitării acestor zone. Drumul poate fi parcurs în aproximativ 6 ore de mers pe jos, cu “Via dell Amore” între Riomaggiore și Manarola, drumul cel mai usor de parcurs și continuă cu porțiuni mai dificile înspre Monterosso, însă în mod cert peisajele îți taie respirația.

Despre Cinque Terre, am scris mai multe aici: Cele cinci taramuri de poveste. Cinque Terre.

[cml_media_alt id='814']Processed with VSCO[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='825']DSC_0756[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='817']DSC_0727[/cml_media_alt]  4.  INSULA CAPRI

Pentru mine insula “de’l solo far niente” a atins cumva apogeul frumuseţii pe Pământ. Creată de mâna divinităţii şi şlefuită de cea a omului, Insula Capri impresionantă din toate unghiurile mi-a aprins dorinţa de a călători şi de a-mi dori mai tare să reuşesc în viaţa asta să vizitez întreaga lume. Aici mi-am demonstrat încă o dată că ceea ce contează cu adevărat în viaţă sunt experienţele trăite şi locurile pe care le vizitezi pentru că îţi pot schimba viaţa. Şi da, mie Insula Capri mi-a înfrumuseţat cel puţin o zi din viaţă şi o să rămână în mintea mea mult timp de acum încolo. Capri este locul cu care m-aş mai întâlni cel puţin o data în viaţă.

Sus în grădina Augustus, cu panorama uimitoare asupra mării, cu celebrele Faraglioni în mijlocul imensităţii albastre, m-am oprit în faţa frumosului absolut şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat şansa să cunosc aceste meleaguri, să calc pe aceste tărâmuri, că sufletul meu a avut onoarea să participe vreme de cateva ore la spectacolul naturii pe scena Mării Tireniene, că ochii mei au avut ocazia să privească cu umire şi drag actorii în minunatul lor act artistic.

Despre Capri, am scris mai multe aici: Insula Capri, perla Marii Tireniene.

[cml_media_alt id='1005']dsc_0257[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='1412']DSC_0251[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='1013']20160722_152814[/cml_media_alt]  5. VENEȚIA

Misterioasa Veneţia nu se lasă sedusă aşa de usor, e nevoie de timp să o cunoşti cu adevărat în toată splendoarea ei. 

Unii zic că este cel mai frumos oraş din lume şi nu îndrăznesc să îi contrazic, tocmai datorită faptului că este un loc fără de asemănare. Împărţită în 6 zone denumite sestiere, cuprinde 118 insule, 175  canale şi 354 poduri, iar cele mai importante monumente veneţiene: Basilica San Marco, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor), Podul Rialto, Basilica Santa Maria della Salute şi Santa Maria Gloriosa dei Frari sunt de o frumuseţe răpitoare. Canal Grande, principalul canal al Veneţiei pleacă formând din Piazzale Roma (zona gării) şi ajunge în Piaţa San Marco, formând în cei 4 km litera S, o Splendoare…

Despre Venetia, am scris mai multe aici: Venetia.

[cml_media_alt id='703']Processed with VSCO[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='757']DSC_0611[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='739']DSC_0455[/cml_media_alt]

6. LACUL COMO

 Lacul Como este situat în Lomabardia, în nordul Italiei, la o altitudine de 199 m, într-o depresiune înconjurată de munți. Distanța cu trenul până în orașul Como, plecând din Milano este de o oră. Din Como, am luat funicularul către Brunate. Ajunși în Brunate, peisajul impresionant ne-a lăsat fără cuvinte. Am admirat priveliștea de la o terasă amplasată pe marginea stâncii, cu vedere asupra lacului Como iar în depărtare asupra Munților Alpi. Din fericire cerul atat de senin, ne-a ajutat sa îi vedem…visam la momentul ăla! Erau sublimi! Se vedeau în depărtare, impozanți, cum străjuiau de jur împrejur minunatul lac.

Drumul destul de dificil de parcurs pe jos, cu o lungime de 1,43 km până la Farul Voltiano a meritat din plin. Imaginea de sus, nu se compara cu nimic din ce văzusem până atunci în calatoria din Milano. Eram printre nori…și era atât de minunat! 

Despre lacul Como, am scris mai multe aici: Como.

[cml_media_alt id='1273']20170102_135939[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='1262']20170102_125105[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='1260']20170102_123345[/cml_media_alt]

7.  SAN MARINO

Este unul din cele mai mici state independente din Europa și din lume cu o suprafață totală de 60 de km pătrați și 30.000  de locuitori.  Abia când m-am apucat de scris articolul am realizat că San Marino nu este oraș al Italiei, ci stat independent. Eu am vizitat San Marino, aflându-mă într-un tur prin Italia (Veneția-Roma-Rimini-San Marino-Bologna), cred că acesta este motivul pentru care m-am grăbit să îl includ aici. ..sau poate că este amplasată în Munții Apenini, învecinată din toate părțile de Italia iar limba oficială este italiana. San Marino nu este în UE însă moneda folosită este Eur.

San Marino este cea mai veche republica din lume, înființată în anul 301. În anul 2008 a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Centrul vechi este amplasat în vârful muntelui, străduțele înguste care vă conduc până în vârf fiind înțesate cu magazine de parfumuri, bijuterii, accesorii și multe altele, la prețuri TAX Free. Shopping-ul este garantat aici, noi făcându-ne adevărate provizii de parfumuri la prețuri incredibil de bune. De asemenea, am văzut multe outlet-uri cu produse de la brand-uri de renume.

De vizitat: Piazza della Liberta (foto mai jos), Pallazo Publico, Cele 2 turnuri de pe Monte Titano ( La Rocca – cel mai vechi turn), State Museum.

Alexandra Cristian - DSCN0857 e1499024726385

Alexandra Cristian - DSCN0864 e1499024750840

Alexandra Cristian - DSCN0853 e1499024773118

Love,

A.C.

Comments