Luna de miere a continuat cu aventura în Sri Lanka…și îi zic aventură pe buna dreptate, credeți-mă! Maimuțe, varani, crocodili, elefanți, flori de lotus, păduri de mangrove, cocotieri, plantații de ceai, bazaruri, negustori, tuk tuk-uri, călugari, temple, ploi tropicale, picioare goale, piețe de pește, catamarane, saari și minunate centre Ayurveda… toate la un loc? Ei bine da!
Nu visam vreodată să ajung aici, acum cațiva ani cu greu îmi puteam imagina pe harta unde se regăseste acest loc și ce comori se pot descoperi în aceste părți de lume. Despre fostul Ceylon, acum Sri Lanka, am citit înainte să pornim în călătorie, însa nimic nu a reușit să descrie senzațiile pe care le-am trait acolo, totul fiind parcă desprins dintr-o altă dimensiune.
Am plecat din Male cu destinația Colombo, zbor de aproximativ 1 ora și jumătate, avion imens cu scaune dispuse pe câte trei randuri, pasageri multiculturali, mâncare “from the house” cu mult curry:).
În aeroportul din Colombo am ajuns cand era deja întuneric afara și după debarcare am căutat rapid porțile de ieșire pentru a ne găsi șoferul (noi am avut transportul aeroport – hotel inclus în prețul călătoriei).
Primul contact cu Sri Lanka ne-a cam speriat ce e drept, soldați înarmați la ieșirea din aeroport, ploaie torențiala, o mare de oameni gălăgioși și de mașini care se îngrămădeau să plece.
În mulțimea de afară ne-am zărit numele pe cartonul care se agita stânga-dreapta, ne-am suit în mașina și am răsuflat ușurați… începea aventura noastră în Sri Lanka.
7 zile în Sri Lanka
Ce poti face în Sri Lanka? Foarte multe, însa o sa va spun ce am facut noi: am lenevit pe teresa superbului hotel cu vedere la ocean, am admirat în fiecare dimineață zecile de catamarane care ieșeau la pescuit iar mai apoi în aventură pe mare cu cei mai curajoși turiști, ne-am amuzat de veverițele care nestingherite urcau pe masa și încercau să îți fure mâncarea, am degustat din zecile de feluri de mâncare preparate, ne-am plimbat pe străzile din Negombo pe jos dar și cu renumitele tuk tuk-uri , am vizitat temple și ne-am aventurat în lagună.
Personalul de la recepția hotelului ne-a pus în legătură cu un ghid local cu ajutorul căruia am reușit să vizităm câteva obiective de pe lista pregatită de acasă.
Orfelinatul de elefanți Pinnawala
Amplasat la jumatatea distanței dintre capitala Colombo și vechea reședință regală Kandy, creat pentru protecția elefanților orfani găsiți în junglele din Sri Lanka, este cel mai mare adăpost din lume cu peste 100 de îngrijitori și cred că tot cam atâția elefanți:), astăzi fiind o atracție pentru locuitori și mai ales pentru turiști.
Aici am avut privilegiul să hrănesc un bebe elefant care în câteva secunde, timp fix pentru o poză, a reusit să bea 1 litru de lapte. Scăldatul elefanților în râul de lângă adăpost, este un adevarat spectacol pe care nu trebuie să il ratați!
Mai multe informatii utile găsiți aici: Pinnawala elephant orphanage
Templul Dintelui lui Budha sau Sri Dalada Maligawa
Templu budist în orașul Kandy, situat în complexul Palatul Regal care adăposteste relicva dintelui lui Buddha. Încă din timpuri străvechi, relicva a jucat un rol important în politica locală deoarece se credea că oricine deținea relicva, deținea guvernarea țării. Kandy a fost ultima capitală a țării în perioada regilor.
În fiecare miercuri are loc un ritual de îmbăiere simbolică a relicvei cu un preparat pe baza de plante care poartă denumirea de Nanumura Mangallaya. Se spune că această apă sfințită are puteri vindecătoare, tocmai de aceea ea este distribuită în rândul celor prezenți.
O dată pe an, aici are loc Festivalului Esala Perahera care durează 10 zile. Festivalul este cel mai important eveniment budist din lume, eveniment care implică spectacole de dans: dansuri cu foc, cu biciuri, dansuri kandyene și peste 100 de elefanți decorați.
Informații despre Festivalul Esala Perahera 2016 gasiti aici: Esala Perahera
Ajunși în fața templului, abandonați de ghidul care de această dată nu a vrut sa intre cu noi, udați de ploaia cu care deja ne obișnuisem în sejurul nostru din Sri Lanka, am trecut de prima poarta cu punct de control, ne-am descălțat (este obligatoriu să intri desculț în toate templele), am trecut de al doilea punct de control, de aceasta data mai amănunțit și amețiți de drum și de necunoscutul în care pășeam cu tălpile goale, am trecut fără să ne plătim intrarea. Mare greșeală! Într-un loc în care dacă aruncai un ochi peste gard vedeai militari înarmați pentru păzirea obiectivului, cu personal specializat pentru control corporal dar și al bagajelor pe care le aveai asupra ta, faptul că ai intrat fără să plătești biletul de acces, te făcea să te simți un mic infractor. Nimeni din curtea templului nu ne-a putut îndruma către locul de unde ne puteam achiziționa biletele, ghinionul a facut să nu întâlnim nici un vorbitor de limba engleză. Asadar, am înaintat stingheriți în templu, priveam suspicioși pe oricine se apropia prea mult de noi, iar în momentul în care am încercat să intram într-unul din muzeele din curtea templului, inevitabilul s-a produs… ni s-au cerut biletele de intrare. Domnul de la ghișeu nevorbitor de limba engleză, se uita cu privirea întrebătoare “Cum adica nu aveți bilete?..Ei bine, nu le aveam. Am încercat să îi plătim contravaloarea lor însa a refuzat categoric sa ne ia banii…într-un final am înțeles că nu avea casă de marcat pentru bonul fiscal. Ce bon fiscal? Noi vroiam doar să scăpăm de asta, vroiam să plătim. Am fi putut să lasam banii pe masa din fața lui și să fugim, dar am gândit ca nu era o soluție prea inteligentă, așa că am continuat să comunicăm prin semne și cuvinte silabisite cu greu în limba engleză …și brusc mi s-a părut că deslușesc mesajele lui disperate, ceea ce spunea el suna cu ceva ce putea să însemne“too much, too much”. Evrika! Am înțeles mesajul, erau prea mulți bani pentru un “ciubuc”. Interesantă atitudine…mă reped și iau o parte din banii înșirați pe tejgea; în sfârșit omul părea mulțumit… noi eram foarte multumiți.
Ne-am continuat plimbarea prin curtea impresionantă a templului, am admirat statuile budiste și superbele ofrande flori de lotus și frangipani inșirate la picioarele lor, călugări rugându-se, arhitectura clasica Kandyana a clădirilor, detaliile și picturile elaborate.
Lecție: Înainte de a intra într-un templu, căutați prima dată punctele de plată ale biletelor și nu vă panicați din nimicuri..nu o să pățiți nimic, oamenii sunt chiar pașnici:)
Mai multe informatii utile gasiti aici: Temple of the tooth
Grădina botanică regală Peradeniya
Gradina botanică este amplasată la aproximativ 5.5 km la vest de orașul Kandy fiind foarte renumită pentru colecția de orhidee. Se întinde pe 60 de hectare și atrage peste 2 milioane de vizitatori anual, incluzând pe teritoriul ei peste 4000 de specii de plante: orhidee, condimente, plante medicinale, palmieri, aproximativ 10.000 de copaci, vedetele fiind gigantele plante de bambus din Birmania care pot ajunge până la 60 m înălțime. Absolut spectaculos este un smochin vechi de secole a cărui rădacini se întind pe aproximativ 1.800 mp iar unul din cele 200 de specii de palmieri, originar din Seychelles produce cele mai mari semințe.
Aici am întâlnit și o simpatică familie de maimuțe, foarte prietenoase de altfel, obișnuite fiind cu forfota din gradină.
Gradina de condimente de la Matale
Aici am putut vedea cum cresc mirodeniile pentru care Sri Lanka este atât de cunoscută. Turul prin gradină a durat aproximativ 40 minute, tur făcut cu ajutorul unui ghid care pe lângă faptul că oferea informații utile, încearca să promoveze anumite produse cu prețuri destul de piperate aflate la vânzare în magazinul din gradina. La sfârșitul turului, ne-am lăsat pe mâinile unor maseuri pricepuți care cu tehnici ayurvedice ne-au relaxat complet și ne-au pregătit pentru continuarea călătoriei. Pentru acest serviciu nu există tarif ci se merge pe bacșiș.
Fabrica de ceai Kadugannawa
La fabrica de ceai, am putut observa procesul de producție a ceaiului: ceai verde, gri și negru, pe care l-am și putut achiziționa din magazinul fabricii. Bineînțeles că am și degustat câte un ceai din partea casei, însoțit de un delicios îndulcitor natural, bun pentru diabetici, extras din palmier.
Colombo
Colombo este capitala Sri Lankai și cel mai mare oraș din țară, cu o populație de 737.390. Orașul l-am vizitat din mașina, ghidul nostru s-a ocupat să ne facă un veritabil city tour, singurele opriri pe care le-am facut fiind într-un bazar și la templul Gangaramaya.
Templul Gangaramaya, unul din cele mai importante temple din Colombo, cu o vechime de peste 120 ani, cu o arhitectură sri lankeză, thailandeză și chineză.
Templul budist se află în apropierea lacului Beira și este compus din mai multe clădiri care adăpostesc o bibliotecă, un muzeu, o sală rezidențială, săli de învățământ, altarul Simamalaka construit cu ajutorul donațiilor unui sponsor musulman fiind foarte atractiv pentru turiști. Astăzi, templul nu este doar un loc de cult budist ci și un centru de învățare, peste 50 de cursuri tehnice fiind efectuate la centrul Jinarathana Sri Training, fără costuri pentru participanți.
Impresionantele colecții de statui budiste de toate mărimile și formele, cu diferite înfățișări datorită țărilor de proveniență, bijuteriile, monedele, ceasurile și mașinile de epocă provenite din donații ne-au copleșit.
Valoarea bogățiilor adunate de-a lungul timpului în templu este inestimabilă.
Mai multe informații utile aici: http://gangaramaya.com/
Negombo
Negombo este un oraș important din Sri Lanka, al cincilea ca mărime, amplasat în vestul insulei la gura lagunei Negombo, la 7 km distanță de Aeroportul Internaţional Bandaranaike și 35 km distanță față de capitala Colombo, cu o populație de aproximativ 130.000.
Daca vorbim despre religie, ei bine deși nu vă așteptați, în Negombo de la începutul colonizării europene, religia predominantă este cea catolică cu peste 20 de biserici romano-catolice în oraș. Alături de ei conviețuiesc musulmani, budiști și hinduși.
Negombo are un mic port, ocupația de bază a locuitorilor fiind pescuitul, turismul, producția de scorțișoară, ceramică și articole din alamă.
În Negombo ne-am plimbat mai mult pe jos pe străduțele aglomerate printre oamenii pestriți și gălăgioăi. Mijlocul de transport cel mai răspândit, tuk tuk-ul, nu ne-a inspirat încredere inițial datorită stilului de condus cu totul deosebit…aici nu se semnalizează, se claxonează și apoi se depășește. Totuși, ne-am încumetat la drum cu micuțul tuk tuk până în centrul orașului pentru a vizita bazarurile și nu pot să zic ca mi-a displăcut…a fost o experiență.
Magazinele te îmbie la cumpărături de tot felul, suvenirurile își așteaptă cumpărătorii: eșarfe, șaluri, tradiționalele saari, elefănței din lemn, produse din piele și multe alte obiecte inscripționate cu Sri Lanka iar negustorii foarte insistenți vor încerca din ușă să te convinga să le treci pragul. În jurul hotelului, oamenii de pază aveau grijă ca nimic să nu strice buna dispoziție a celor cazați acolo: numeroasele ciori care cerșeau mâncare pe la terase, veverițele insistente care urcau pe mese și negustorii nedoriți fiind principalele lor ținte.
Plaja din Negombo este lată și portocalie la suprafață, neagră în profunzime iar apa oceanului extrem de agitată însă totuși de o frumusețe și de o liniște incredibilă…trebuie doar să știi să o privești.
Zecile de catamarane petecite care plecau în larg la prima oră a dimineții cu iscusiți pescari erau desprinse dintr-o poveste, o imagine pe care o am și acum în minte.
Precizez că Negombo nu este un oraș tocmai curat, mizeria o veți observa chiar și pe plajă, pe strazile principale iar pe canalul olandez atinge apogeul. Pe canal se fac plimbări cu barca, de aici se poate ajunge și în laguna Negombo care este o minunăție a naturii.
Laguna Negombo
A fost una din cele mai frumoase experiențe în Sri Lanka, deși drumul cu bărcuta cu motor a fost puțin înfricoșător.
Am plecat de pe plaja hotelului și ne-am aventurat în valurile uriașe de pe ocean cu o scurtă oprire în piața de pește. Aici ne-am dat jos din barcă până într-un alt punct de unde ne-am îmbarcat către laguna unde deja apa era mai prietenoasă. Oprirea a avut de fapt trei scopuri: vizitarea pieței de pește, cumpărarea de banane pentru maimuțele ce aveam să le întâlnim în lagună dar și pentru a trece vama portuară. Așadar, după punctul de vamă, ne-am îmbarcat și am plecat în căutarea maimuțelor, varanilor, crocodililor și a minunatelor peisaje cu păduri de mangrove și flori de lotus uriașe.
Și da, le-am găsit pe toate în acest loc feeric.
Centrul Jasmin Villa Ayurvedic Resort
Relaxare și servicii la superlativ! Masaj, baie cu flori, saună cu plante, tratamente cosmetice, ceai și fructe din partea casei.
Dumnezeu ne-a scos în cale în această minunată călătorie 4 români deosebiți, de a căror prezența ne-am bucurat în ultimele zile, 2 tineri din Cluj, aflați ca și noi în luna de miere și doi domni tare simpatici care locuiau în Germania și veneau cu regularitate în Sri Lanka pentru a beneficia de medicina Ayurveda. Cu ajutorul lor am avut ocazia să testăm o ședință de relaxare în centrul Jasmin Ayurvedic Resort, ședință care a durat 4 ore, prețul fiind simțitor mai mic decât cel practicat de hotel.
Mai multe informatii, gasiti aici: Jasmin Villa Ayurvedic Resort
Cazare în Negombo – Hotel Jetwing Sea
Hotelul Jetwing Sea il recomand din toată inima, fără să am vreun dubiu că serviciile și minunatul persoanl nu se vor ridica la așteptările chiar și celor mai pretențioși oaspeți.
Amplasat la 3 km distanță de centrul orașului, pe coasta din Negombo, cu vedere panoramică la ocean și la plaja aurie, cu un design modern dar totodată călduros, Jetwing Sea este destinația ideală pentru familii dar și un refugiu perfect pentru tinerii îndrăgostiți.
Am petrecut ore în șir pe terasa restaurantului amplasată la câțiva metri de ocean, unul din locurile noastre preferate în acest sejur.
Ospătarii, de o politețe ieșită din comun, ne-au făcut sa ne simțim ca acasă prin prezența lor plăcută, prin atitudinea calmă și deschisă, zâmbetul nelipsindu-le de pe buze în nici una din cele 7 zile petrecute acolo.
Despre mâncare…un Paradis gastronomic. Dacă veți ajunge vreodata aici, trebuie neapărat să încercați fresh-urile delicioase, fructele propaspete extreme de gustoase, multitudinea de prăjiturele și mousse-uri colorate dar și feluritele mâncăruri gătite la cererea clientului. Gama era extrem de diversificată, cu preparate atât din bucătăria autohtonă cât și din cea internațională.
Băutorilor de bere, încercați Lion, bere produsa în Sri Lanka…nu o să fiți dezamăgiți!
Tips and Tricks
- Moneda folosită în Sri Lanka este Rupia însă în interiorul hotelurilor de regulă se poate folosi și dolarul. Noi am schimbat bani la aeroport, la hotel și în Negombo. Cel mai bun curs l-am obținut în Negombo la o casă de schimb valutar unde totul s-a desfășurat rapid și sigur.
- Aveti grijă la casele de schimb valutar din aeroport, numărați banii pe care îi primiți inapoi! Noi era să fim păcăliți, cei de la casa de schimb de acolo încercând de două ori să ne dea mai puțini bani…în speranța că nu o să îi numărăm, fiind pe fugă.
- În Sri Lanka, veți întâlni oameni foarte serviabili și săritori…pentru a primi bacșiș. Dacă la ieșirea din aeroport veți vedea că se apropie o persoană sau două și vă va înșfăca bagajele, nu vă speriați pentru că nu vor fugi cu ele ci vi le vor îndesa rapid în portbagaj…pentru bacșiș, bineînțeles!
- Recomand pachetul all inclusive la acest hotel…Mâncarea a fost absolut delicioasă și diversificată, zilnic meniu nou și cateodată chiar a la carte.
- Pentru călătorii care necesita transportul cu mașina, cei de la recepția hotelului vă pot ajuta cu contactele unor ghizi, prețurile fiind negociabile.
- Mergeți în croazieră (cu bărcuța cu motor) în laguna Negombo, a fost una din cele mai frumoase experiențe în această călătorie! Călătoria o puteți cumpăra de la agențiile locale de turism, noi de acolo am luat-o și am plătit 40 dolari de persoană. Prețul este de asemenea negociabil. Recomand traseul care pornește de pe plajă, nu cel de pe canalul olandez.
- Programul de vizită la orfelinatul de elefanți Pinnawala începe la ora 8:30 și se iîcheie la 18:00, în fiecare zi. Orele în care se hrănesc bebe elefanții: 9:15, 13:15 și 17:00 iar orele de baie la râu: 10:00 și 14:00. Costul unui bilet este 16 dolari pentru adulți și 8 dolari pentru copii. Daca doriți să hrăniți elefănțelul, trebuie să vă cumpărați bilet special de la intrare.
- Descălțarea înainte de intrarea în temple este obligatorie! Încălțămintea se asează în locuri special amenajate la intrare.
- Nu faceți poze cu statuile lui Budha decât cu fața către ele! În Sri Lanka este strict interzis să stai cu spatele la o statuie de-a lui Budha. Nu faceți gesturi indecente, îmbrăcați-vă decent, este un templu!
- Traficul, consumul și posesia de droguri sunt pedepsite cu moartea.
- Este interzisă trecerea frontierei cu plante și scoici din Sri Lanka, cel puțin așa indică panoul montat la vedere în aeroport, chiar înainte de predarea bagajelor. Dacă negustorii locali încearcă să vă vândă scoici uriașe, nu merită riscul.
- Încercați toate tipurile de banane (butter banana, lemon banana, red banana, etc).
- Dacă sunteți interesați de ayurveda și de masajele specifice, nu le recomandăm pe cele din oraș care sunt la tot pasul însa cu o igiena precara și nici măcar pe cele de la hotel datorită prețurilor piperate (100 dolari de persoană pentru o ora jumătate). Căutați centrul Jasmin Villa Ayurvedic Resort – http://www.jasminvillaayurvedicresort.com/
- Aveți grijă, apa din Sri Lanka nu este potabilă! Folosiți apa din sticlele puse la dispoziție de hotel chiar și pentru spălatul pe dinți. Hotelul Jetwing Sea, avea stație de tratare și îmbuteliere proprie a apei.
Pentru excursii in Sri Lanka – Sri Lanka Tours
sau
Ghid local +94 77 216 2906 (pe Facebook Esela Tours)
Love,
A.C.