Situl arheologic Messini din Peloponez

Peloponezul este incarcat de istorie, un tinut unic pentru cei care sunt iubitori de trecut dar mai ales pentru cei fascinati de Grecia Antica. Aici nu este doar despre apa cristalina si peisajele de poveste, pe aceste meleaguri, siturile arheologice sunt principalele atractii.

Situl arheologic Messini este situat la doar 30 km distanta de Kalamata, la poalele dealului Ithomi, langa satul Mavrommati. Acesta este unul dintre cele mai importante situri din Grecia, iar excavarea acestuia s-a desfasurat pe etape, vreme de cativa zeci de ani datorita dimensiunilor sale foarte mari. Vizitatorii vor avea sansa sa descopere temple, pereti si case in stare foarte buna de conservare.

Vechiul Messini a fost construit in secolul 369 iHr de catre generalul teban, Epaminondas, dupa batalia din Leuctra unde i-a invins pe spartani, a invadat Laconia si i-a eliberat pe messenieni de sub dominatia acestora. Proiectul orasului a fost realizat dupa sistemul hippodameian unde toate cladirile erau orientate in aceeasi directie iar spatiul era divizat in axe orizontale si verticale.

Zidul lung de 9 km incercuia orasul si il proteja, mai putin in partea de nord unde dealul Ithomi era o fortareata naturala. Intrarea se facea prin Poarta Arcadiana si prin Poarta Laconiana, care din pacate astazi nu mai este in picioare. Avea o pozitie cu un potential defensiv dar era si protejata de zei. Legendele locale spun ca in aceste locuri s-a nascut Zeus, nu in Creta, acesta fiind crescut de catre nimfele Neda si Ithomi.

Imediat ce patrunzi pe impresionantul sit, vei descoperi teatru antic iar mai apoi fantana lui Arsinoe care alimenta orasul cu apa. In imediata apropiere este agora unde se regaseste templul Doric si o baie publica. Templul lui Asclepius amplasat in mijlocul orasului este impresionant. Are o forma dreptunghiulara, delimitat de coloane corintiene.

Stadionul este si el inconjurat de coloane iar aici, scaunele VIP cu picioare de leu sunt o adevarata atractie. Bineinteles ca nu am ratat ocazia de a ma aseza pe unul dintre ele si pot spune ca desi sunt din piatra, pozitia este destul de confortabila.

Vechiul Messini a fost centrul  cultural al Messiniei pana in 395 iHr cand acesta a fost distrus.

Program de vizitare: zilnic intre 09:00 – 20:00

Pret: 12 euro pentru adulti, 6 euro pentru copii

Love,

A.C.

Summary
Situl arheologic Messini din Peloponez
Article Name
Situl arheologic Messini din Peloponez
Description
Vechiul Messini a fost construit in secolul 369 iHr de catre generalul teban, Epaminondas, dupa batalia din Leuctra unde i-a invins pe spartani.

Comments