Povestea Castelului Haller din Ogra, acum pensiune si restaurant

Vechiul Castel Haller din Ogra, Mures, a fost transformat de familia Foris in pensiune si restaurant. De la intrare, am zarit impunatoarea cladire in capatul aleii si am stiut ca o gasesc un loc care o sa imi placa foarte mult. In total contrast cu ruinele Castelului Haller din Sanpaul, minunatul Castel Haller din Ogra, renovat si amenajat in stilul vechi, aristocratic, inca mai poarta amprenta a ceea ce a fost odinioara. Ajungand aici iti poti imagina cum arata vechea resedinta construita in secolul al XVII-lea pentru ca noii investitori i-au redat frumusetea de altadata si au reusit sa creeze o atmosfera care te transpune in timpuri demult apuse.

Un articol intreg despre blestemul Castelul Haller din Sanpaul, acum o ruina, gasesti aici: Blestemul Castelului Haller din Sanpaul, Mures.

Cladirea deosebit de luxoasa, cu o lungime de 32 m, avea camerele boltite, incaperi decorate cu pictura murala, candelabre aduse din Viena si mobilier din Paris. Si aici, la fel ca la Castelul Haller din Sanpaul, calugari franciscani slujeau in capela romano-catolica construita in interiorul proprietatii.

In castel a functionat de-al lungul timpului o scoala, un internat, sediul politiei si Consiliul Popular pana in 1900, cand cladirea a fost abandonata, golita de obiectele de valoare si ramasa in paragina. Proprietatea a fost retrocedata familiei Haller iar ulterior vanduta familiei Foris din Targu Mures. Din anul 2011, dupa 7 ani de munca si investitii de 1 milion de euro, aici functioneaza o pensiune cu restaurant si crama. Castelul refacut dupa descrieri si poze vechi, adaposteste o mica expozitie care contine o serie de obiecte vechi care au apartinut familiei Haller, acestea putand fi admirate in holurile edificiului: un pian, picturi, manuscrise, poze. 

Impresionant! Design-ul, mobilierul, covoarele, portretele vechilor proprietari atarnate de pereti, intreg conceputul recreat de noii proprietari sunt de-a dreptul spectaculoase. Nu degeaba, acest loc de poveste este cautat pentru seri petrecute intr-o camera incarcata de istorie, seri romantice in restaurantul baroc, relaxare in centrul SPA, dar si pentru nunti de basm la castel. Crama, punct de inspiratie pentru cele doua surori Foris, a fost reconditionata si ea. Se crede ca demult, exista un tunel in forma de L care ducea la Castelul geaman din Sanpaul.

Restaurantul

Restaurantul serveste preparate din bucataria internationala. Mancarea este frumos aranjata pe farfurii si este la fel de gustoasa precum arata  Noi am servit: supa de varza rosie (15 lei), supa din gaina de casa cu taitei (12 lei) pulpa de porc la cuptor cu garnitura (32 lei), lava cake (17 lei).

Restaurantul este amenajat in acelasi stil vechi, cu mobilier din lemn masiv, locatie dominata de un impunator semineu iar personalul extrem de serviabil.

Pensiunea

Pensiunea ofera 13 camere si 2 apartamente decorate cu mobilier in stil vechi, tavane boltite, unele dintre ele pastrand chiar vechiul parchet. 

Pretul unei camere pe booking, pentru 2 persoane cu mic dejun inclus, costa 47 euro.

Cum ajungi aici:

Distanta Targu Mures – Ogra – 22,5 km (drumul catre Ludus).

Distanta Sighisoara – Ogra – 60 km

Distanta Sanpaul – Ogra – 2,7 km

Contact:

Tel.: 0747049817 si 0747049819

E-mail: office@castelhaller.ro

Love, 

A.C.

Comments