Blestemul Castelului Haller din Sanpaul, Mures

Castelul Haller din Sanpaul este o ruina acum dar totusi o cladire ale carei ziduri inca mai impresioneaza, cu tavane boltite, scari impunatoare, istorie si legenda intr-un singur loc…toate adunate in acest sat din judetul Mures.  Imaginea de ansamblu a acestui castel, masivitatea si maretia acestuia m-au lasat cu gura cascata inca de la departare. Cand am ajuns in fata lui si am inceput sa il explorez in detaliu, am reusit pret de cateva secunde sa ma transpun in acele timpuri, mi-am imaginat cum era, ce se intampla aici, cum se traia in acele vremuri. Ce mi-ar fi placut sa fie inca viu, renovat si aranjat! Pacat, mare pacat! Acum, sta sa cada iar lipsa acoperisului a facut loc plantelor cataratoare sa se dezvolte si sa creeze din acest castel un loc infricosator, enigmatic.

Exista chiar si o legenda  care spune ca acest castel a fost tinta unor blesteme. Se zice ca o vrajitoare, sotia unui slujitor tigan care a fost pedepsit de conte pe nedrept, a blestemat familia si castelul. Tiganul nevinovat a fost aspru batut desi toata lumea stia ca este nevinovat de acuzatiile de furt care i se aduceau. Contele a murit la scurt timp iar castelul a fost distrus de mai multe ori de-a lungul timpului. Iata ca soarta acestuia nu s-a schimbat nici in ziua de astazi…se pare ca blestemul inca dainuie.

Castelul Haller din Sanpaul a fost construit in secolul al XVI-lea si a fost reconstruit de trei ori, dupa ce a fost distrus de-a lungul timpului. Constructia castelului a fost inceputa in anul 1610 de catre familia Haller, pe ruinele unui vechi castel si a fost terminata abia in 1674. Aceasta cladire a fost distrusa pentru a doua oara, in timpul luptei de independenta a lui Rakoczi. Ruinele care se vad si astazi apartin cladirii baroce ridicata in 1760 de Haller Gabor, in forma de U, o constructie luxoasa cu camere boltite decorate cu picturi si sculpturi, mobilier din lemn masiv adus din Paris si candelabre din Viena. Castelul era inconjurat de o gradina impresionanta. In acest castel exista chiar si o capela romano-catolica privata unde slujeau calugari franciscani.

Familia Haller a fost proprietara castelului pana in 1949, cand proprietatile au fost confiscate si nationalizate. Mobilierul si piesele de decor scumpe au disparut iar cladirea a fost transformata pe rand in scoala, locuinta, magazie. In final, castelul abandonat a fost jefuit complet, iar astazi este de nerecunoscut. 

Mostenitorii familiei Haller au recuperat castelul dupa zece ani de proces si l-au daruit arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia.

Distanta Targu Mures – Sanpaul – 20 km (drumul catre Ludus).

Un alt castel care a apartinut familiei Haller si care din fericire este acum renovat, ba mai mult gazduieste un hotel si un restaurant, se gaseste in Ogra, la 5 km de Sanpaul. Despre acest castel, o sa scriu un articol in curand 🙂

Love,

A.C.

 

 

Comments