Lauterbrunnen. Valea celor 72 de cascade

Cascada Staubbach coboara de la 300 de m inaltime, parca iesind din nori si se repede catre pamant vijelioasa. Dintr-un anumit punct, ai zice ca pica peste casele construite in mare parte din lemn, perfect decorate chiar si acum in toiul iernii, cu flori si plante de sezon.  Drumul care serpuieste prin micul sat, iti ofera oportunitatea de a realiza fotografii unice. De cand intri in sat, peisajul pitorescul loc te lasa fara grai. Cat de mult mi-am dorit sa ajung aici! Am vazut nenumarate imagini pe internet cu aceasta locatie incat ori de cate ori planuiam o escapada prin lume, Lauterbrunnen era prezent acolo, pe lista de vazut in 2018. 

Lauterbrunnen…parca si numele imi este melodios ca sunetul cascadelor din Valea ce ii poarta numele. Tinutul acesta este binecuvantat cu natura cum nu gasesti oriunde. Este unic prin amplasarea in mijlocul muntilor care vegheaza de aproape micuta localitate, prin multitudinea de cascade pe care misterioasa vale le ascunde dar si prin imaginea pe care satul intreg o ofera vizitatorilor….locul este fotogenic prin excelenta! 

Lauterbrunnen este amplasat in Alpii elvetieni, in regiunea Berna, avand o populatie de numai 2400 locuitori.

Localitatea pozitionata intr-una dintre cele mai impresionante vai din Europa, inconjurata de varfuri semete, Jungfrau fiind cel mai renumit si simbolul intregii zone.

Lauterbrunnen semnifica “multe fantani”, in vale existand 72 de cascade, cea mai renumita dar si cea mai inalta cascada din Europa, Staubbach, impresioneaza cu o cadere de la 300 m altitudine.

In 1779, Goethe a vizitat valea si inspirat fiind de frumusetea cascadei Staubbach, a scris poezia “Cantecul Duhurilor peste ape”:

“Sufletul nostru
I-asemeni apei:
Din cer se iscă, 
La cer se suie
Şi iar coboară
Către pămînturi, 
Veşnic altfel.

De sus ţîşneşte, 
Din stînci abrupte, 
Şuvoi curat, 
Apoi se sparge
În nori de spumă, 
Pe stei golaş

Primit uşure, 
Se-nvăluieşte-n
Vuiet blînd, 
Jos, spre adîncuri.

De-apar în drumu-i
Stînci împotrivă, 
Spumegă-amarnic, 
Treaptă cu treaptă, 
Către-abis.”

Ce nu trebuie sa ratati daca ajungeti in zona:

Oraselul, cu a lui incantatoare cascada Staubbach.

Cascada Trümmelbach din Muntele Negru, una dintre cele mai spectaculoase ravene glaciare din lume, este ascunsa in spatele rocilor, coboara de la 200 de m altitudine si arunca peste 20.000 de litri de apa pe secunda. Accesul este permis doar vara, printr-un tunel.

Restaurantul Piz Gloria, amplasat la 2970 m altitudine, locul unde s-a filmat o secventa din renumitul film James Bond, lansat in 1969. Aici se regaseste si o expozitie intitulata “007 Walk of Fame”. Restaurantul se roteste la 360 grade si ofera privelisti impresionante asupra celor 40 de varfuri de munte si 20 de ghetari. Accesul se face cu telecabina.

Traseul tematic al Patrimoniului Mondial UNESCO in valea Lauterbrunnen. Este prima poteca tematica din patrimoniul natural mondial, Junggfrau-Aletsch fiind dedicata cascadelor, agriculturii alpine, statiilor electrice si hotelurilor montane.

Aici este punctul de plecare al căii ferate spre Jungfraujoch (3454 m). Calea ferată Jungfrau se deplasează printr-un tunel cu lungimea de 7 km si ajunge in “Top of Europe”. Detalii, aici: Jungfraujoch.

Grindelwald, statiune montana aflata la 15 km distanta de Lauterbrunnen, amplasat la 1034 m altitudine, este ideal de vizitat iarna pentru iubitorii sporturilor de sezon dar si vara pentru amatorii de drumetii montane. 

Foto: Gridelwald

Interlanken, una dintre cele mai importante statiuni din Elvetia, amplasata intre lacul Thun si Brienz. Micutul oras, incantator de altfel, este localizat la doar 12 km de Lauterbrunnen. 

Love, 

A.C.

Summary
Lauterbrunnen. Valea celor 72 de cascade
Article Name
Lauterbrunnen. Valea celor 72 de cascade
Description
Lauterbrunnen semnifica "multe de fantani", in vale existand 72 de cascade, cea mai renumita dar si cea mai inalta cascada din Europa fiind Staubbach.

Comments