Atat de mult am tinut sa ajung aici…cred ca de un an de zile imi tot propun sa vizitez satul Viscri si pana la urma toata asteptarea asta a fost recompensata cu cea mai frumoasa surpriza din ultima perioada. Satul este magnific! Acum il inteleg pe Printul Charles de ce iubeste locul asta si de ce a luat decizia sa isi achizitioneze proprietati aici:) Recunosc, mi-a fugit si mie prin minte ideea de a-mi cumpara o casuta mica, colorata unde sa petrec weekend-uri de vis…ramane pe wishlist momentan:)
Am ajuns aici la amiaza si parca timpul s-a oprit in loc. Panicata de ideea ca nu o sa am timp sa ma bucur de tot frumosul din jurul meu, am pornit direct catre Biserica fortificata saseasca. Dar timpul chiar s-a oprit in loc pentru ca am reusit in doar cateva ore sa ma bucur de strazile satului, de casele frumos renovate, de cele care poarta amprenta timpului, de atmosfera de basm intr-un anotimp care intregeste peisajul, am vorbit cu localnicii, am admirat casa printului, m-am minunat de cat de organizata este comunitatea de aici. Pe drum am intalnit o mare de culoare…sute de produse din lana insirate in fata mea…wowww. Nu am putut sa nu petrec cateva minute in fata lor si sa povestesc cu doamnele care vindeau ciorapi, paturi, botosei, vestute si caciuli din lana…COLORATA.
Care este povestea ciorapilor din lana?
Proiectul sosete din lana naturala a fost initiat de catre doi nemti stabiliti in Viscri, in anii 90. Initial, sosetele realizate de catre femeile din sat din pulovere vechi si erau date la schimb pentru alimente. Pentru ca proiectul s-a dezvoltat, cele 125 de femei din sat tricoteaza acum aproximativ 10.000 de perechi de sosete si alte obiecte de imbracaminte din lana, obiecte care ajung la depozitul central in Naumburg, Germania de unde se vand in toata tara dar si in cafeaneaua din Viscri…si pe strazi.
Viscri, satul cu 500 de locuitori si peisaje pitoresti a devenit celebru dupa ce in anul 1996 printul Charles si-a cumparat o proprietate aici si a vorbit ori de care ori a avut ocazia despre unicitatea locului. Astazi, o casa costa aproape cat o casa la oras, aici se gasesc locuri de cazare si restaurante locale. Insusi Printul Charles isi inchiriaza proprietatea turistilor care ajung aici si vor sa se cazeze intr-un loc autentic.
Incepand cu 1999, Fundatia Mihai Eminescu Trust a inceput un proiect de reabilitare a cladirilor si a strazilor din Viscri dar mai ales, de dezvoltare antreprenoriala locala. O parte din case si-au capatat stralucirea de altadata iar locatia a devenit renumita la nivel international. Tesutul, broderia, productia de gemuri, paine si vinuri, fieraritul si productia de caramida si tigla sunt cateva dintre indeletnicirile oamenilor din Viscri.
Foto: casa Printului Charles
Biserica fortificata saseasca a fost si ea renovata, alaturi de alte cateva case, de catre Fundatia Mihai Eminescu Trust, aflata sub patronajul Printului Charles intre anii 2000-2013.
Biserica-sala romanica, este una dintre putinele de acest gen din tara, dateaza din secolul al XIII si este inscrisa in Patrimoniul UNESCO. Curtea cetatii este perfect aranjata, cu flori si iarba inca verde. De sus, din clopotnita unde se urca pe „cont propriu” (poate pentru ca scartaie toate lemnele la fiecare pas pe care il faci), se poate admira frumosul sat. Tot aici, se poate vizita un mic muzeu unde se regasesc haine traditionale si alte obiecte sasesti.
Pret intrare Biserica fortificata saseasca – 8 lei/persoana
Program de vizitare: In sezon 15.06-15.09 – 10:00 – 13:00, 14:00 – 19:00. In extrasezon 01.04-14.06 si 16.09-15.10 – 10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00
Cum ajungi aici?
Greu…dar merita:) Drumul este rau pe bucata Bunesti-Viscri (8 km). Eu recomand traseul de mai jos:
Sibiu – Medias – Sighisoara – Saschiz – Bunesti – Viscri (135 km)
Brasov – Rupea – Bunesti – Viscri (80 km)
Imagini din sat
Imagini din Biserica Fortificata
Love,
A.C.