Toamna tinde sa fie anotimpul meu preferat. Iubesc sa ma plimb prin satele din jurul Sibiului…parca totul este complet transformat, ma simt ca intr-o poveste. Frunzele sunt din ce in ce mai colorate, se desprind din copaci si zboara vesele, imbracand drumul intr-o haina perfecta.
Astazi am fost la Biertan…ce taram minunat! Biserica fortificata se vede de departe, sta impunatoare in centrul comunei si asteapta mandra sa fie vizitata de turisti din intreaga lume. E atat de multa liniste aici! Curtea bisericii este cocheta, curata si aranjata iar amplasarea sa pe deal confera privitorului o vedere panoramica asupra satului…care apropo, in aceasta perioada este pur si simplu impresionant.
Biertanul, una din primele asezari sasesti din Ardeal, este atestata documentar in anul 1283. Biserica evanghelica fortificata a fost construita in secolul al XII lea, intre anii 1490 si 1520 in stil gotic tarziu, fiind ultima ridicata in Transilvania in acest stil. Astazi, se mai tin slujbe de doua ori pe luna, in baza unui program stabilit dinainte. Preotul slujeste in mai multe sate din zona, comunitatea de sasi fiind destul de redusa.
Un loc de legenda. Ce lucruri unice veti descoperi aici:
*
Altarul poliptic (compus din mai multe panouri cu 28 de picturi) al bisericii este cel mai mare din tara si a fost realizat de mesteri din Viena si Nurnberg.
Usa sacristiei (anexa a bisericii, unde preotul pregateste liturghia) are un sistem original de inchidere, care functioneaza si astazi, fiind formata din 19 incuietori. Usa a fost realizata de mesteri locali in anul 1515, fiind un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala. Usa a fost premiata la Expozitia Mondiala de la Paris in anul 1900.
*
Fortificatiile din jurul bisericii sunt considerate cele mai puternice din Transilvania, fiind alcatuite din 3 randuri de ziduri, 6 turnuri si 3 bastioane.
Camera impacarii sau „carcera” unde erau inchisi timp de doua saptamani sotii care intentionau sa divorteze. In aceasta camera exista un singur pat, o singura farfurie, o singura lingura si o singura cana..totul era gandit pentru a-i determina pe cei doi sa invete sa imparta totul si sa convietuiasca. Legenda spune ca in cei 300 de ani in care a functionat aceasta camera a impacarii, un singur cuplu a mers pana la capat cu decizia divortului, restul s-au impacat:) Cei care luau mai repede decizia de a se impaca, erau eliberati inainte de a se finaliza cele 14 zile.
Intrarea in curtea bisericii se face din piata centrala, printr-o scara de lemn, acoperita, lunga de 100 m.
Pe bolovanul din curtea bisericii erau asezati in ziua de duminica cei care faceau rele in cursul saptamanii. Pedeapsa de a fi vazuti de intreaga comunitate, pe „piatra rusinii” era un mijoc eficient de a-i educa si integra in comunitate pe cei cu probleme de comportament.
*
Donariul de la Biertan, un obiect relizat din bronz, datand din epoca constantiniana (secolul IV) a fost descoperit in apropierea Biertanului, in padurea Chimdru. Pe obiect era inscriptionat un text in limba latina – Eu, Zenovius am oferit acest dar.
Cum ajungeti la Biertan:
Sibiu – Medias – din DN14, drumul care leaga Medias de Sighisoara, cu 20 km inainte de Sighisoara, in satul Saros pe Tarnave, faceti dreapta si tineti indicatorul de Biertan. In aproximativ 10 km ajungeti la destinatie.
Bilet acces – 10 lei de persoana
Program vizitare:
Aprilie-Mai
Duminica-Sâmbăta: Ora 10-17, pauza masă 13-14
Iunie-August
Duminica-Vineri: Ora 10-19; pauza de masă 13-14
Sâmbăta: Ora 10-17, pauza de masă 13-14
Septembrie-Octombrie
Duminica-Sâmbăta: Ora 10-17, pauza masa 13-14
Noiembrie-Aprilie
Pentru cheie sunați la: 0749 231 199 (minim 5 persoane)
Marți-Duminică:
Ora 11-15
Consistoriul Districtual Evanghelic CA Medias 0269/843483
Informatii de pe site-ul Primariei Biertan: Primaria Comunei Biertan
Iata ce outfit am purtat in excursia de o zi la Biertan: When in doubt, wear a hat
Love,
A.C.