In vizita la Castelul Banffy, Bontida

Mi-am dorit tare mult sa ajung aici…si cand am ajuns, bininteles ca am fost dezamagita. Imi placea cum ii suna numele, imi placea ideea de castel…imi placea ca aici se organizeaza Electric Castle si ma gandeam ca trebuie sa arate grozav. Poate ca am avut asteptari prea mari…da, se poate ca asta sa fie principalul motiv pentru care am ramas uimita sa vad ca la Bontida, este un castel in paragina. So sad! 🙁

In fine, am trecut peste dezamagire si am incercat sa ma bucur de moment, ca de fiecare data. Fapul ca am ajuns aici era in sine un prilej de bucurie mai ales ca nu a fost nimic planuit si nu a fost necesar sa aloc o zi doar pentru aceasta destinatie, fiind in drum spre casa, plecata de la o nunta in Dej.

Scurt Istoric

Castelul Banffy de la Bontida, considerat Versailles-ul Transilvaniei, a fost construit de catre familia Banffy in etape succesive incepand din secolul al XVI-lea si fiind finalizat in secolul al XIX-lea. Complexul a fost realizat in stil renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute in stil baroc iar mai apoi in stil neoclasicist si romantic.

Domeniul de la Bontida a fost donat familiei Banffy de catre regele Sigismund de Luxemburg in anul 1387.

Pana in 1944 cladirea principala a fost resedinta de baza a familiei Banffy avand peste 25 de camere si beciuri boltite. Camerele erau decorate opulent, cu piese vechi de mobilier. Renumele castelului era dat si de biblioteca si arhiva sa, ambele pierdute in 1944.

In toamna anului 1944 trupele germane au jefuit si incendiat castelul distrugand mobilierul, biblioteca si renumita galerie de portrete. 

Acum, cladirea se afla intr-un proces de restaurare de catre Fundatia Transylvania Trust care are intentia de transforma cladirea principala intr-un Centru Educational si de Conferinte.

Intreg istoricul castelului, aici: Istoric Banffy.

Cine a fost contele Banffy Mikos?

S-a nascut la Cluj in 1873, a fost deputat, regizor, scenograf, editor, prefectul Clujului, director al Operei Maghiare si al Teatrului din Budapesta, Ministru al afacerilor externe.

*Informatiile sunt preluate de pe placutele din interiorul castelului

Cum ajungi aici?

Bucuresti-Valcea-Sibiu-Alba-Turda-Cluj-Bontida – 450 km

Distanta Cluj-Bontida – 30 km (drumul Cluj-Dej)

Adresa: Bontida, 152-154, Cluj

Program vizitare

Zilnic intre 09:00 – 19:00

Love,

A.C.

Summary
In vizita la Castelul Banffy, Bontida
Article Name
In vizita la Castelul Banffy, Bontida
Description
Imi placea cum ii suna numele, imi placea ideea de castel...imi placea ca aici se organizeaza Electric Castle si ma gandeam ca trebuie sa arate grozav.

Comments