Bine ați venit în Novi Sad!

Aflat la baza Cetății Petrovaradin, Novi Sad, orasul cunoscut drept „Gibraltarul de pe Dunăre” atrage vizitatorii datorită ordinii sale, atmosferei liniștite, diversității lingvistice a locuitorilor săi, festivalurilor și târgurilor organizate aici, precum și ritmului său de viață relaxat.

Chiar si ceasul de pe Cetate este un simbol al acestei atmosfere calme, afișând orele cu o săgeată lungă, avertizând faptul că timpul poate fi uneori pus pe pauză, ca minutele se pot opri in loc pentru a admira momentele de frumusețe sau pentru a savura conversații plăcute, clipe de distracție pe nisipul Dunării, plimbările după o ploaia de primăvară sau prânzurile de duminică.

Ritmul autentic relaxant al orașului Novi Sad poate fi resimtit nu doar in centrul acestuia ci si in locurile din jur, cum ar fi sălașele rurale, hanuri dunărene și plajele insorite, precum în vastitatea muntelui Fruška gora.

Această atmosferă unică este parte a farmecului Novi Sad, un oraș cu o bogată istorie și tradiții europene, îmbinate cu ospitalitatea specifică Balcanilor. O vizită în Novi Sad este o experiență de neuitat.

Alexandra Cristian - Srpska pravoslavna crkva Sv Georgija Saborna crkva Aleksandar Milutinovic
Alexandra Cristian - Sinagoga Dragan Kurucic 1
Alexandra Cristian - Srpsko narodno pozoriste Aleksandar Milutinovic

FRUŠKA GORA

Muntele Fruska Gora este cel mai vechi Parc Național din Serbia, fiind o zona cu o bogata diversitate de flora si fauna. Izvoarele termale ale stațiunii balneare Vrdnik, lacurile, zonele de picnic amenajate și traseele de drumeții oferă condiții excelente pentru petrecerea timpului în aer liber și activități recreative, cum ar fi drumeții, biciclism, vânătoare și pescuit. Este cunoscut și sub denumirea de „Muntele Sfânt Sârbesc” datorita celor 16 mănăstiri aflate pe teritoriul sau, care au fost secole în șir locuri de întâlnire ale vieții spirituale a sârbilor, dar și centre de alfabetizare, literatură și artă.

CRAMELE DE VIN

Împrejurimile orașului Novi Sad, in special versanții muntelui Fruška Gora, sunt renumite pentru producția de vinuri de calitate, iar centrele viticole remarcabile includ Sremski Karlovci, Irig, Banoštor și Šid. Participarea la o degustare în cramele de vin reprezintă o modalitate excelentă de a descoperi tradiția viticolă îndelungată a regiunii, metodele de producție ale vinului, precum și câteva secrete ale vinului, toate într-o atmosferă plăcută și cu posibilitatea de a savura specialități locale.

 SĂLAȘELE

Pe câmpia Voivodinei și pe versanții muntelui Fruška Gora se află sălașele, adică case cu facilități agricole. Într-o ambianță tipică pentru gospodăriile rurale din Voivodina, sub umbra livezilor, puteți încetini timpul și savura mâncăruri tradiționale, vinuri excelente și țuică de fructe, în timp ce vă delectați cu muzica tamburiței. Unele ferme oferă cazare în camere autentice, construite în stilul vechi „altdeutsch”, precum și posibilitatea de a face plimbări călare.

HANURILE

Pe malul Dunării, o experiența deosebită pentru toate simțurile este oferită de hanurile și restaurantele de pește cu specific local, unde veți putea degusta somn, crap, biban și sturion, care trăiesc în acest mare râu și nu numai, împreuna cu celebrele vinuri din Fruška Gora și sunetele tamburiței.

Alexandra Cristian - Petrovaradinska tvrdava Aleksandar Milutinovic
Alexandra Cristian - Gradska kuca Dragan Kurucic

Love, A.C.

Comments