Castelul Reginei Maria si gradina botanica din Balcic sunt principalele obiective din micuta statiune de la malul Marii Negre dar si motivul pentru care am ales sa vizitam in aceasta vara Bulgaria.
Pentru prima data intr-un concediu doar in Bulgaria, nu in tranzit cum am mai fost in repetate randuri, Bulgaria s-a dovedit o destinatie buna, in contextul pandemiei cand nu prea mai ai siguranta deoarece pot aparea schimbari de la o zi la alta legate de testarea obligatorie sau izolare.
Regina Maria, nascuta in 29 octombrie 1875 in Anglia, nepoata reginei Victoriei a Angliei dupa tata si a imparatului rus Alexandru al II-lea, dupa mama. Tatal ei, ducele de Edinburgh este al doilea fiu al reginei Victoriei iar mama ei este singura fata din familia imperiala rusa. La 10 ianuarie 1893, in Germania, are loc nunta dintre Marie de Edinburgh cu Ferdinand, printul de coroana al Romaniei.
Castelul din Balcic a reprezentat resedinta de vara a Reginei Maria a Romaniei in vremurile in care Cadrilaterul a apartinut tarii noastre, fiind deopotriva si locul preferat al acesteia. Regina si-a proiectat castelul dupa propriul suflet, fiind locul pe care il iubea, numindu-l “Cuibul singuratic”. Castelul este amplasat intr-un cadru care te lasa fara respiratie, pe o mica stanca, cu vedere catre Marea Neagra si inconjurat de gradini de flori, cu cascade si fantani.
Poate pentru unii interiorul nu este neaparat spectaculos, insa pentru mine, imaginea reginei privind catre mare, ma transpune in vremurile de atunci si totodata ma impresioneaza. Camerele sunt simplu decorate iar acum, gasim vechi piese de mobilier dar si o colectie de icoane. Mi-a placut in mod deosebit sala principala scaldata in lumina, living-ul cu ferestre mari si semineu iar la etaj, baia turceasca pare extrem de actuala.
Cuibul singuratic, asa cum il numea regina este o constructie realizata intre anii 1925-1929 pe un teren donat reginei de catre bancherul Ioan Hrissovelonis, o cladire cu ziduri albe si detalii negre, cu un impozant minaret, turnul care se observa de la mare distanta. Castelul a fost realizat dupa dorintele reginei, cu influente otomane si bulgaresti. Domeniul cuprinde sase case, cate una pentru fiecare copil al reginei dar si o biserica, paraclisul Stella Maris, locul in care Regina Maria si-a dorit ca inima ei sa fie pastrata dupa moarte, lucru care s-a si intamplat in 1938 insa nu pentru mult timp.
Dupa cedarea Cadrilaterului Bulgariei, Castelul a trecut la familia bulgara Saxa-Coburgh-Gotha ca mai apoi, in 1944 acesta sa fie ocupat de armata sovietica. In 1950, Partidul Comunist Bulgar a transformat castelul in casa de odihna pentru activistii sai iar in 1960, castelul a devenit muzeu. Gradina din jurul cladirii a fost facuta gradina botanica si a intrat in custodia Universitatii din Sofia. Inima reginei a fost mutata in 1940 la castelul Bran iar dupa razboi a ajuns la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
Castelul avea la parter trei camere dedicate regelui Ferdinand, dormitorul, cabinetul si salonul de recreere. Usile si o buna parte din lemnul folosit la constructia castelului au fost cumparate de la un vechi castel din Orientul Indepartat. Salonul era impodobit cu vechi vase din cupru iar intr-o vitrina erau expuse vase antice descoperite in timpul constructiei castelului.
Gradina botanica este o adevarata splendoare, intinzandu-se pe teritoriul fostei resedinte de vara a Reginei Maria. Aceasta gazduieste o colectie impresionanta de aproape 5000 de specii de plante dar si a doua cea mai mare colectie de cactusi din Europa, dupa Monaco.
Gradina este un loc de poveste, plin de simboluri predominant legate de semnul crucii, un loc ce pare a fi perfect gandit, cu elemente strans legate de viata si trairile reginei.
Gradinile in trepte, fantanile, cascadele si firele de apa ce se strecoara prin multitudinea de flori colorate dar mai ales amplasarea deasupra marii, cu vedere panoramica asupra apei albastre, ii confera locului un farmec aparte.
Terasele suspendate imbracate in verde, platourile acoperite de mireasma incantatoare a trandafirilor, scarile abrupte care te conduc catre zone nebanuit de frumoase, fac din acest loc un colt de Rai de care mi-a fost aproape imposibil sa ma despart.
Izvorul Sfant, despre care se zice ca are o apa tamaduitoare dateaza dinainte de inceperea constructiei castelului. Acesta coboara catre Gradina Ghetsimani iar mai apoi catre Valul Albastru, gradina cea mai apropiata de mare, care deseori ajungea pana la zidurile parcului.
Templul Apei Nimfeum, este locul meu preferat din complex, locul unde Regina Maria obisnuia sa isi sarbatoreasca zilele de nastere. Templul apei, nimfeum in antichitate reprezentand templul nimfelor, divinitatea apelor si a izvoarelor, este locul cel mai romantic din complexul regal de la Balcic.
Gradina Divina a fost realizata de catre Regina Maria dupa modelul Gradinii Raiului, asa cum era ea descrisa in Sfanta Scriptura. Falnici chiparosi strajuiesc firul de apa ce strabate gradina iar florile colorate asezate cu o perfectiune de neclintit, vasele uriase si aleile pietruite te conduc intr-un loc paradisiac.
Mormantul Mariei este locul pe care regina si l-a ales drept casa pentru eternitate. Aici se gaseste Crucea, fiind unul dintre cele mai intereasante locul din complex. Crucea este sculptata iar in aceste ornamente se regasesc diverse simboluri. De la mormant, de-a lungul intregului perete din piatra ce inconjoara stanca, se observa pietre scoase din zidul de baza, ce par a fi niste trepte. Acestea duc la Castel, simbolizand o alee pe care se inalta sufletul omului spre eternitate. Locul mormantului este in centrul complexului, pentru a le reaminti oamenilor ca in fapt, toti suntem muritori.
Plimbarea prin gradini dar si prin camerele castelului poate dura chiar si o zi intreaga, asa daca iti doresti sa patrunzi cat mai adanc in lume plina de simboluri creata de Regina Maria a Romaniei.
Programul de vizitare: 10:00 – 18:00
Pret castel&gradini: adulti – 12 leva
Plata se poate face in leva sau in lei. Atentie! Nu se poate plati cu cardul.
Love,
A.C.