Mystras, orasul bizantin din Peloponez

La doar 6 km de Sparta, ne-am cocotat in varf de munte ca sa descoperim misticul oras bizantin Mystras. Fortificatia amplasata printre nori este absolut speciala, un loc care merita savurat in tihna. Datorita marimii acesteia dar si a urcusurilor si a numeroaselor obiective care merita vizitate, este necesar sa alocati acestei destinatii cateva ore bune. In plus, peisajul ce se dezvaluie din varf, este unul care te lasa fara respiratie. Recunosc, eu nu m-am putut desprinde cu una cu doua de acolo si tare mult mi-ar fi placut sa mai petrec cateva clipe printre ruinele incarcate de poveste. Totusi, caldura toropitoare si drumul pe care il mai aveam de parcurs pana la cazare, m-au convins sa plec spre noua destinatie.

Orasul cetate este atractiv inca de la drumul principal insa cu cat incepi sa il explorezi, cu atat incepe sa te captiveze si mai tare. Manastirea, bisericile bizantine ce inca mai pastreaza vechile picturi, palatele si conacele, zidurile care strabat muntele oriunde vezi cu ochii, toate fac din Mystras un veritabil muzeu in aer liber si unul dintre cele mai vizitate locuri din Grecia. Orasul pare desprins din alta lume iar arhitectura cladirilor si cadrul in care acestea au fost amplasate, pe muntele Taygetos, contureaza cel mai frumos tablou.

Aflata in varful muntelui, am descoperit o panorama coplesitoare iar faptul ca in jurul meu se aflau atatea obiective pe care imi doream sa le descopar, m-a entuziasmat si mai tare.

Cum poti vizita orasul Mystras

Pentru a patrunde in orasul cetate, trebuie sa ajungeti la una din cele doua intrari. Daca nu vreti sa strabateti intregul traseu pe jos, care este destul de lung si greu mai ales in zilele de vara datorita caldurii apasatoare, atunci este recomandat sa urcati cu masina pana la intrarea de sus.

Acolo, veti ajunge in varful cetatii si veti putea vizita Kastro, palatul Despotilor dar si bisericile bizantine: Capela palatului – Agia Sophia, Saint Nikolas, Monemvasia Gate si Manastirea Panatanassa construita in 1365. Kastro este situat la cea mai mare altitudine, fiind renumit datorita lucrarii “Faust” a lui Goethe, acesta fiind locul intalnirii dintre Faust si Elena din Troia.

Palatul Despotilor este in renovare si nu se poate vizita insa poate fi admirat de afara. Despotii Moreei, primii conducatori bizantini au avut centrul administrativ chiar aici, unii dintre ei fiind incoronati in Sala Tronului. O aripa a palatului dateaza din perioada francilor iar o alta a fost adaugata in secolul al XIV-lea.

Mai apoi, intrarea de jos va va conduce catre muzeu, bisericile Saint Demetrios, Saint Theodores, Evanghelistria si catedrala Mitropolis, cea mai veche din Mystras si locul unde a fost incoronat in 1443 ultimul imparat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul. Tot aici, Manastirea Perivleptos adaposteste cateva fresce din secolul al XIV-lea.

In Mystras poti petrece o zi intreaga fara sa te plictisesti, asta datorita numeroaselor atractii si a peisajelor de poveste. Pe langa principalele obiective enumerate mai sus, in Mystras exista in total 25 biserici dar si cateva conace, drumuri inguste si ruine care te vor face sa te indragostesti de acest loc mistic.

Important de stiut: Inainte de a vizita Mystrasul, trebuie sa stiti ca este obligatoriu sa purtati incaltaminte comoda si este obligatoriu sa aveti cu voi apa. In zona nu exista niciun loc de unde sa puteti cumpara ceva de baut iar singura toaleta sa afla la poarta de jos. La baza cetatii, la drumul principal veti gasi o terasa unde va veti putea opri dupa ce explorati zona. Parcari sunt suficiente in zona, atat la poarta din orasul de sus cat si la intrarea de jos.

Despre cetate:

  1. Fortareata a fost construita in anul 1249 de catre William II Villehardouin, conducatorul principatului franc din Achaea.
  2. In 1262, dupa ce William II Villehardouin a fost invins si capturat de catre bizantini, cetatea Mystras alaturi de Monemvasia trece in posesia Imperiului Bizantin.
  3. Mystras a fost capitala despotatului bizantin Morea intre secolele XIV-XV, perioada in care a inflorit din punct de vedere economic si cultural. Anii 1348 – 1460 au fost epoca de aur a orasului martor al renasterii culturale care a atras artisti si arhitecti. Filozoful George Gemistos Plethon a trait in Mystras pana la moarta sa  in 1452. Acesta, impreuna cu alti savanti din oras au influentat renasterea italiana, dupa ce l-a insotit in Florenta pe imparatul John VIII Palaiologos.
  4. Ultimul imparat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul a fost incoronat la Mystras. Acesta a murit in 1453 la cucerirea Constantinopolului.
  5. In 1460, ultimul despot  al Moreei a predat orasul imparatului ottoman Mehmed al II-lea.
  6. Orasul a fost locuit in toata perioada otomana, pana in 1830 cand a fost abandonat. Dupa ce imparatul Otto a reconstruit Sparta, toti locuitorii din Mystras au parasit orasul si s-au mutat acolo.
  7. Odinioara, Mystras era cel mai puternic oras bizantin din Peloponez iar astazi singurii sai locuitori sunt maicutele de la manastirea Pantanassa.

Program de vizitare: L-D 08:00 – 20:00

Pret intrare – 12 euro pentru adulti si 6 euro pentru copii. Biletele se pot cumpara de la ambele intrari.

Love,

A.C.

Summary
Mystras, orasul bizantin din Peloponez
Article Name
Mystras, orasul bizantin din Peloponez
Description
La doar 6 km de Sparta, ne-am cocotat in varf de munte ca sa descoperim misticul oras bizantin Mystras.

Comments