Keukenhof, gradina Europei

Am ajuns in Gradina Europei, Keukenhof din Olanda, cea mai frumoasa gradina de flori de primavara din lume, un loc plin de magie, o destinatie pe care o recomand din tot sufletul celor care iubesc florile si nu numai. Dupa ziua petrecuta in Keukenhof am dezvoltat o pasiune pentru aceasta firava floare si visez ca intr-o zi sa am o gradina inspirata de acest loc. O explozie de culoare inunda parcul, o explozie de bucurie in sufletul meu!

Laleaua este floarea regina aici. Mai mici sau mai mari, albe, roz, negre, in forma clasica sau in infatisari nebanuit de frumoase, siruri de culoare, alei cu flori plantate in cele mai interesante combinatii de culori, ronduri in nuante pastelate, efecte vizuale incredibile. Sufletul oricarui vizitator nu are cum sa nu fie incantat de spectacolul naturii din Keukenhof, dar mai ales, impresionat de maretia proiectului. Imi imaginam cat poate sa fie de frumos sa gasesti o mare de flori, insa ceea ce am descoperit, mi-a depasit cu mult asteptarile.

Cand am ajuns, gradinile erau invadate de oameni, o multime de turisti aflati in cautarea frumosului. Fiecare planta este atent studiata iar aranjamentele realizate cu maiestrie, admirate de aproape si tind sa cred ca este unul dintre cele mai fotografiate locuri in care am fost. Centimetru cu centimetru, gradina trece prin lentila aparatelor de fotografiat ale celor dornici de a pleca acasa cu amintiri impregnate nu doar pe retina si in suflet.

Plimbarea prin gradinile Keukenhof este un must have daca ajungeti in Olanda, o destinatie care trebuie sa ocupe un loc fruntas pe lista atractiilor turistice din aceasta incantatoare tara. Laleaua este ridicata la rang de simbol al Olandei, iar parcul Keukenhof ofera vizitatorilor experiente de neuitat. Florile de primavara au fost perfect asezate in parc ,asemenea unui tablou realizat cu pasiune. Copaci, lacuri, statui, foisoare, decoruri cu poveste. Spectacolul nu se desfasoara doar la exterior, ci si in interior. Oranjeria si pavilioanele gazduiesc expozitii de flori organizate tematic, intr-o ambianta romantica.

In anul 2019, tema gradinii a fost Flower Power, puterea florilor.  Florile inspira, florile unesc oamenii din intreaga lume adunati in acest univers al mirosurilor, al culorilor.

Keukenhof in cifre suna impresionant:

 1. 70 de ani de istorie
 2. 7 milioane de flori de primavara
 3. 32 de hectare
 4. 1,5 milioane de vizitatori pe sezon
 5. 500 cultivatori de flori prezinta o varietate de plante taiate in cele 20 de show-uri organizate in parc pe sezon
 6. 40 de gradinari planteaza bulbii manual incepand cu luna septembrie. Dupa finalizarea sezonului, bulbii sunt scosi din pamant si distrusi.
 7. 3 luni de munca si pregatiri la plantarea florilor pentru sezonul urmator
 8. 8 saptamani de spectacol

Istoria  Keukenhof incepe in secolul al XV-lea si se leaga de numele contesei Jaqueline de Bavaria. Aceasta a adunat in gradina din jurul castelului Teylingen, legume si fructe necesare in bucatarie, chiar si numele Keukenhof inseamnand “domeniul bucatariei”. Castelul Keukenhof a fost construit in anul 1641 pe o suprafata de 240 de hectare. In anul 1857 Zocher a realizat design-ul de baza a ceea ce este astazi Keukenhof iar in anul 1949 un grup de cultivatori si exportatori de lalele au venit cu ideea si cu planul de a realiza o expozitie de flori de primavara pe acest domeniu.

Asadar, prima expozitie isi va deschide portile in anul 1950, an in care parcul a atras un numar de 200.000 de vizitatori.

Cum ajungi la Keukenhof: parcul este situat in oraselul Lisse din Olanda, intre Amsterdam si Haga. Poti ajunge aici, fie cu masina personala sau inchiriata, fie cu autobuzul. Noi am calatorit prin Olanda cu masina, asa ca odata ajunsi in Lisse, am cautat parcul si condusi de indicatoare dar mai ales de multitudinea de masini, nu a fost greu sa gasim locul. Am lasat masina intr-una din parcarile dedicate parcului, in imediata apropiere a intrarii. Pretul platit la parcare a fost 6 euro/zi. Pentru ca ne-am stabilit cartierul general in Rotterdam, am calatorit pana in Lisse, 50 km.

Distanta Amsterdam – Lisse este de 33 km.

Daca veti calatori cu autobuzul, trebuie sa stiti ca exista autobuze catre Keukenhof, atat din Amsterdam cat si din Haga, Haarlem, Katwijk, Leiden.

In Amsterdam, statia de autobuze catre Keukenhof este amplasata in fata aeroportului Schipol. Acestea pleaca la jumatate de ora.

Exista o varianta de bilet care combina mijlocul de transport cu accesul in gradini. Mai multe detalii, aici.

In ce perioada  se poate vizita parcul Keukenhof: parcul este deschis incepand cu ultima saptamana din martie pana in a doua saptamana din mai. Cea mai buna perioada pentru a vizita gradinile, cand florile sunt perfect inflorite este ultima saptamana din aprilie. Noi am vizitat locatia in 29 aprilie, iar totul a fost perfect.

Ce poti face in Keukenhof:

 1. poti petrece o zi fantastica in mijlocul naturii
 2. poti admira cele mai frumoase tipuri de lalele
 3. te poti pierde prin campurile cultivate cu flori din imprejurimi
 4. poti vedea cele mai inedite show-uri cu flori
 5. poti oferi copiilor tai momente magice in locul de joaca special amenajat pentru ei
 6. poti observa obiectele de arta amplasate in gradini
 7. poti participa la evenimentele organizate in parc
 8. poti vizita gradinile inspirationale: Forest cabin, Ibiza Garden, The Green Machine, Happiness Garden, Power Garden, Love and Peace Garden.
 9. poti face cele mai frumoase poze
 10. poti lua masa la unul din restaurantele din gradina
 11. te poti plimba cu barca sau cu bicicleta in imprejurimi

Pret bilet acces: 17 euro pentru adulti, 8 euro pentru copii, 14,75 euro pentru grupuri mai mari de 20 persoane. In pretul biletului veti primi harta gradinii iar contra sumei de 5 euro, o carticica dedicata Keukenhof unde veti gasi informatii interesante despre parc.

Biletele se pot cumpara de la ghiseul din intrare sau de pe site.

Noi am cumparat biletele de la fata locului, coada nefiind foarte mare (10-15 minute).

Tarif parcare: 6 euro/zi

Program vizitare: ultima saptamana din martie – a doua saptamana din mai, intervalul 08:30 – 19:30.

Love,

A.C.

Summary
Keukenhof, Gradina Europei
Article Name
Keukenhof, Gradina Europei
Description
Am ajuns in Gradina Europei, Keukenhof din Olanda, cea mai frumoasa gradina de flori din lume.

Comments