Copenhaga este extrem de complexa, o metropola cu strazi late, magazine, constructii moderne si viata de noapte dar totodata, este un oras cochet si intim, cu un centru istoric care poate fi strabatut la pas. Orasul ofera un mix inedit de cladiri cu arhitectura desprinsa din basmele lui H.C Andersen si constructii minimaliste specifice Scandianviei.
Capitala Danemarcei, Copenhaga, este situata pe coasta insulei Sjaelland, in insula Amager, fata in fata cu stramtoarea Oresund. Orasul in limba romana se traduce prin “Portul comerciantilor”, ceea ce indica importanta sa ca port si pozitia strategica pe care o are la Marea Baltica. Populatia orasului este de 1,8 milioane locuitori iar suprafata este de 88 km2, impartita in 15 districte.
Cum ajungi aici, cum te deplasezi, unde mananci, locuri de cazare, ce nu trebuie sa ratezi in imprejurimi, preturi si multe alte sfaturi utile de calatorie, in articolul: Totul despre Copenhaga, capitala Danemarcei.
Iata care sunt cele mai importante obiective si atractii turistice din oras:
Parcul Tivoli
Una dintre cele mai incantatoare atractii din minunata capitala a Danemarcei este parcul de distractii Tivoli, unul dintre cele mai vechi din Europa. In cautarea inspiratiei pentru constructia Disneyland-ului din America, insusi Walt Disney a trecut pragul gradinilor Tivoli iar Hans Christian Andersen a scris basmul Privighetoarea dupa ce a vizitat parcul.
Acesta se adreseaza atat celor in cautare de adrenalina dar si turistilor care doresc sa petreaca cateva ore intr-un cadru de poveste cu gradini luxuriante, cladiri istorice, lacuri, alei si decoruri exotice. Palatul maur, turnul japonez, castelul H.C. Andersen si lacul cu barcute sunt cateva din principalele atractii ale parcului. Tot aici exista unul dintre cele mai vechi roller coasters din lume.
Ce poti vedea aici, care sunt principalele atractii, preturi si multe poze, gasiti in articolul: Tivoli Gardens din Copenhaga.
Nyhavn
Nyhavn sau noul port este cea mai animata parte din Copenhaga. Aici veti gasi casele colorate si terasele ce se intind de-a lungul canalului, imaginea emblematica a capitalei Danemarcei. Cea mai fotogenica parte din Copenhaga este chiar aici, vederea de ansamblu cu multicolorele casute perfect aliniate de-o parte si de alta a apei pe care stau ancorate barcile pregatite sa iasa pe mare, este una fascinanta.
Casele colorate in care acum functioneaza cafenele si restaurante sunt construite din lemn, caramizi si ipsos. Cea mai veche casa este la numarul 9 si dateaza din anul 1681. Daca ajungeti aici, este un must have sa va opriti la una din cochetele terase cu vedere asupra intregii zone.
Nyhavn a fost construit intre anii 1670-1673 de catre regele Christian V, ca poarta de legatura intre mare si vechiul oras, locul unde navele se incarcau cu marfuri. Portul era renumit in randul marinarilor pentru consumul de bere si prostituate.
Hans Christian Andersen a locuit in Nyhvan vreme de 18 ani, la casele nr. 67 si 18 (acum magazin de suveniruri).
Mica Sirena
Inspirata din povestea lui Hans Christian Andersen, statuia este una dintre principalele atractii din Copenhaga. Aceasta a fost daruita orasului in anul 1913 de catre producatorul berii Carlsberg, Carl Jacobsen. Statuia din bronz ce cantareste 175 kg a fost realizata de catre sculptorul Edvard Eriksen. Chipul sirenei a fost modelat dupa infatisarea balerinei Ellen Pret, protagonista operei de balet “Mica Sirena” care a avut un mare succes la vremea respectiva.
Micuta sirena de doar 1,25 m sta cuminte cocotata pe stanca din Portul Copenhagei. Decorul in care a fost amplasata, in parcul Langelinie o face si mai speciala. Din pacate, desi este un simbol al orasului, statuia a avut de suferit de-a lungul timpului de pe urma diverselor acte de vandalism.
Freetown Christiania
Una dintre cele mai interesante locatii vizitate in acest concediu, atat datorita istoriei locului dar si a prezentului. Christiania este un oras in oras, un loc liber unde convietuiesc aproximativ 1000 de persoane, dupa propriile seturi de legi. Aici se vinde cannabis in plina strada, se cultiva legume pentru traiul zilnic si se traieste dupa reguli stabilite de comunitate. Christiania este de fapt un cartier amplasat in centrul Copenhagai, unde oamenii locuiesc in case construite de ei sau in cladiri ce odinioara faceau parte dintr-o cazarma militara. Atmosfera vibranta, aerul boem, feeling-ul de libertate si cladirile nonconformiste fac din aceasta locatie o destinatie inedita pe care nu trebuie sa o ratati daca ajungeti in Copenhaga.
Despre Freetown Christiania am scris mai multe in articolul: Christiania, orasul liber din Copenhaga.
Palatul Amalienborg
Resedinta familei regale daneze, se compune din patru cladiri cu fatadele orientate catre piateta patrata, in centrul acesteia regasindu-se statuia regelui Frederik V, fondatorul palatului Amalienborg.
Edificiul a fost construit de patru familii nobile iar dupa ce in anul 1794 palatul Christiansborg a ars, familia regala a cumparat palatul Amalienborg si s-a mutat aici. Cele 4 cladiri care formeaza palatul sunt identice la exterior dar diferite in interior, acestea purtand numele regilor Christian al VII-lea, Christian al VIII-lea, Frederick al VIII-lea si Christian al IX-lea.
Palatul este pazit zi si noapte de Garda Regala imbracata in uniforma similara cu cea a regimentelor Armatei Britanice: tunica, pantaloni albastri si palarie din blana de urs.
In fiecare zi la ora 12:00, veti avea sansa sa participati la schimbarea garzii regale in fata palatului Amalienborg, garda care isi porneste marsul la ora 11:30 de la Castelul Rosenburg. Din 2 in 2 ore se face inlocuirea postului.
Palatul Christiansborg
Amplasat in centrul Copenhagai pe insula Slotsholmen, palatul Christiansborg functioneaza ca sediul al Parlamentului danez, Biroul primului minstru si Sediul Curtii Supreme daneze. Nicaieri in lume nu mai functioneaza laolalta cele trei puteri ale statului democratic: puterea legislativa, judecatoreasca si executiva.
Primul palat a fost ridicat pe locul cladirii actuale in anul 1167, urmand o serie de reconstructii, doua dintre ele find realizate in urma unor incendii devastatoare (1794 si 1884). Astazi, palatul sta marturie a trei epoci daneze. Partea principala finalizata in anul 1928 este realizata in stil neo-baroc, capela dateaza din anul 1826 si este in stil neoclasic iar salile de spectacol au fost construite inre anii 1738-1746 in stil baroc.
In turnul cladirii a fost deschisa publicului in anul 2014 o platforma care ofera panorama asupra orasului. Accesul pe platforma amplasata in cel mai inalt punct din oras se face cu liftul si este gratuit.
Stroget
Strada pietonala care incepe din zona garii si se continua pana in piata Kogens Nytorv este principala destinatie de shopping din oras dar si una dintre cele mai populate de turisti si localnici.
Brand-uri scandinave dar si magazine ale caselor de moda internationale sunt intinse de-o parte si de alta a impresionantei pietonale de 1,1 km, cea mai mare zona comerciala din Europa. Preturi sunt pentru toate buzunarele, oferta de shopping fiind diversificata. Magazine ca Zara si H&M stau laolalta cu cele de la Louis Vuitton si Prada, pe acest imens rai al cumparaturilor. Daca vrei sa pleci acasa cu un suvenir sau esti in cautarea unui cadou simbolic, tot aici este locul unde vei gasi nenumarate magazine cu chilipiruri.
Chiar daca nu esti dispus la shopping, merita sa te pierzi pe aceasta strada si inevitabil vei ajunge sa te opresti la un scurt window shopping sau la una din renumitele cafenele Espresso House. Daca vrei sa servesti masa, pe Stroget vei gasi atat restaurante fancy cat si mancare servita la geam sau in gherete direct pe strada.
Pentru mai mult shopping si optiuni de servire a mesei, pe Stroget vei gasi centrul comercial Illum.
Cladirea Primariei
Love,
A.C.