Castelul Neuschwanstein

Ah, cat de mult mi-am dorit sa ajung la castelul Neuschwanstein! Sursa de inspiratie pentru Castelul din Frumoasa din Padurea Adormita de la Disneyland, castelul este intr-adevar de poveste, dar mai ales cadrul in care a fost amplasat. Natura in toata splendoarea ei, cu dealuri pe care stau cocotati mandri verzi copaci, lacuri verzi-smarald, Alpii Bavarezi inca acoperiti de zapada, cascada care curge pe sub podul suspendat intre doua stanci…minunata natura gazduieste acest castel de basm, plasat ca o perla in mjlocul ei, in centrul frumosului absolut primit in dar de la Dumnezeu.

Alexandra Cristian - 20180408 113857

Amplasat in landul Bavaria din Germania, in localitatea Schwangau, la 119 km distanta de Munchen, castelul in stil romanic-renascentist a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, deasupra satului Hohenschwangau, langa localitatea Fussen. Castelul a fost comandat de regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca omagiu adus lui Richard Wagner, ale carui opere se regasesc si in picturile murale din interiorul castelului. Imediat dupa moartea sa, in anul 1886, castelul a fost deschis publicului. Langa Castelul Neuschwanstein se regaseste castelul Hohenschwangau, resedinta de vara a familiei lui Ludovic, acesta petrecandu-si o buna parte din copilarie aici. Pentru ca nu am avut decat o zi la dispozitie pentru a explora zona dar si cateva dintre obiectivele amplasate pe “Drumul romantic”, am ales sa admiram de afara impozantul castel Hohenschwangau. Castelul Neuschwanstein nu l-am putut rata asa ca am alocat mai mult timp acestuia, fiind pe bucket list de muuulta vreme.

Alexandra Cristian - 20180408 123443
Alexandra Cristian - 20180408 125108

Piatra de temelie a castelului Neuschwanstein a fost pusa in anul 1869, insa abia in anul 1881 regele a putut sa se mute in noua cladire. In 1886 a fost finalizata si structura externa a palatului, iar in acelasi an regele a inlocuit lemnul din care era construit podul Mariabrucke, cu otel. Desi palatul i-a fost dedicat lui Wagner, acesta nu a apucat sa paseasca in castel pentru ca in anul 1883, avea sa isi gaseasca sfarsitul. Insusi Ludovic, avea sa traiasca in palat doar 172 de zile.

Regele Ludovic, supranumit si regele lebada, sau regele nebun a avut viziunea realizarii acestui impresionant castel iar schitele acestuia au fost realizate de catre un scenograf al teatrului regal care s-a inspirat din opera Lohengrin compusa de Wagner. Castelul a fost construit cu dotari care la vremea respectiva erau nemaintalnite: instalatie de incalzire, instalatii sanitare, lifturi, sisteme de ventilatie si altele. Dorintele regelui s-au extins pe parcursul constructiei iar costurile au depasit suma estimata initial. Pentru finalizarea acestuia, regele a facut linii de credit, datoriile sale ridicandu-se la 14 milioane de marci. Acesta a amenintat chiar ca se sinucide daca nu i se ofera creditarea pentru a-si duce la bun sfarsit grandiosul proiect. In iunie 1886, regele a fost considerat incapabil sa mai domneasca si a fost detronat de catre guvernul Bavariei. La cateva zile, regele impreuna cu medicul sau psihiatru au fost gasiti morti, in circumstante misterioase in lacul de langa castelul Neuschwanstein. La momentul mortii, castelul nu era finalizat, aspectul actual nu coincide cu planurile initiale, o parte din turnuri nu au mai fost construite.

Castelul este astazi un simbol al Germaniei, una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din Europa, atragand in lunile de vara 6000 de turisti pe zi si un total de 1,6 milioane de turisti pe an.

Alexandra Cristian - 20180408 141956

Biletele de acces se cumpara de la baza, preturile le puteti vedea in poza de mai jos. Coada formata cand am ajuns acolo (ora 10.00 – 11.00), iesea din interiorul cladirii iar timpul petrecut acolo, cu soarele in cap, a fost de aproximativ 1 ora. Dupa ce am cumparat biletele, am avut la dispozitie o ora ca sa ajungem pana sus. Mare atentie aici pentru ca in functie de mijocul de transport pe care il alegeti (autobuz, caleasca cu cai sau pe jos), trebuie sa comunicati la ghiseu, ora la care veti ajunge la intrare. Noi am ales auobuzul, iar la sugestia doamnei de la bilete, am primit un bon de ordine care ne conferea accesul in interiorul castelului peste o ora. Sus, veti vedea pe afisajele electronice numarul de ordine alocat si doar atunci veti putea intra. Daca ratati intrarea…banii sunt pierduti.

Alexandra Cristian - 20180408 122518
Alexandra Cristian - 20180408 121505

Baza de unde pleaca autobuzele este amplasata la cativa zeci de metri de casa de bilete, pe partea dreapta. Biletele de autobuz se cumpara de la casa special amenajata langa locul unde se parcheaza aceastea.

Preturi bilete autobuz:

1 calatorie – 2,5 euro/persoana

Dus/intors – 3 euro/persoana

Copiii – sub 6 ani calatoresc gratis, intre 7-12 ani platesc 1 euro pe calatorie si 1,5 euro dus/intors.

Autobuzele circula din 20 in 20 de minute.

Plata la bilete se face doar cash.

Dupa ora 14.00 nu se mai vad bilete decat pentru urcare.

Durata cursei este de aproximativ 10 minute.

Preturi caleasca trasa de cai:

4,5 euro/persoana pentru urcare

2 euro/persoana pentru coborare

Pentru cei care au mai mult timp la dispozitie si doresc sa faca putina miscare, pot sa strabata pana sus, cararile asfaltate prin munte. Durata drumetiei este de aproximativ o jumatate de ora.

Alexandra Cristian - 20180408 145400

Ajunsi sus, Podul Mariabrucke m-a facut sa exclam de bucurie. Doamne ce priveliste ti se deschide in fata ochilor! De aici castelul se vede cel mai frumos…aproape dar totusi departe, perfect, rasarind pe a sa stanca, sta cuminte…pare singur, izolat. Construit strategic, suspendat intre doua stanci abrupte sub care trece involburata o cascada, podul Mariabrucke iti deschide in fata o capodopera, un tablou perfect!

Cei care se tem de inaltimi, s-ar putea sa aiba o problema cand ajung aici. Aglomeratia de pe pod nu iti da pace, cu greu reusesti sa incadrezi fotografii perfecte datorita furnicarului din jurul tau…si totusi esti la cativa zeci de metri suspendat deasupra stancilor, iar lemnele de sub picioare lasa loc sa se observe apa care propaga grabita la vale.

Alexandra Cristian - 20180408 125341

Dupa ce am plecat de pe pod, am mai facut pe jos cateva minute pana sa ajungem la poarta castelului. De aproape nu mai pare asa de impresionant. Este frumos de admirat de departe pentru ca asa se pot observa in totalitate, intr-un tot unitar, toate elementele din care este compus…si da, chiar zici ca esti intr-o poveste Disney!

Ajunsi in curtea castelului, ne-am asteptat numarul de ordine si am intrat. Din pacate fotografierea este interzisa, asa ca nu va voi putea arata nici macar o poza din interiorul castelului. Inauntru, grupurile formate beneficiaza de un ghid care te conduce in lumea regelui Ludwig, iti prezinta fiecare incapere precum si elementele semnificative din acestea. Turul prin camerele regale, sala tronului si bucataria castelului a durat cel mult o jumatate de ora. Cel mai mult mi-a placut dormitorul regal, care este realizat in totalitate din lemn, decorat cu sculpturi si picturi, elementul principal fiind baldachinul regelui.

Alexandra Cristian - 20180408 132219
Alexandra Cristian - 20180408 1313450

Cele 15 camere deschise publicului (din 200 cate ar fi trebuit construite) sunt decorate cumva in acelasi stil. Grandioase, impozante, decorate cu dantelarie din lemn, picture murale si sculpturi. Lebada, preferata regelui denumit si regele-lebada, se regaseste in multe elemente decorative, fie ca sunt sculpturi sau picturi.

Alexandra Cristian - 20180408 144820

Dupa ce am plecat de la Neuschwanstein, ziua a continuat cu vizitarea impresionantei biserci albe din Rottenburg, plimbarea la pas prin Oberammergau, admirarea din masina a statiunii montane Garmisch-Partenkirchen si cu explorarea castelului Linderhof. Mai multe detalii despre frumoasa Bavaria, in urmatoarele articole.

Alexandra Cristian - 20180408 123101
Alexandra Cristian - 20180408 112714

Pentru a vizita Drumul Romantic cu oraselele, bisericile si castelele din Bavaria, ne-am stabilit cartierul general in Munchen.

Recomand hotelul Hotelul Demas, amplasat la aproxmativ 1 km distanta de centrul orasului. Hotelul a fost o alegere perfecta datorita amplasarii in centrul orasului, a serviciilor, dimensiunii camerei, a curateniei dar si a micului dejun. Pret pe noapte 84 euro. Parcarea nu este inclusa, insa veti gasi parcari private in apropiere.

Ce puteti face in Munchen, obiective turistice si alte informatii utile, in articolul O zi in Munchen.

Love, 

A.C.

Comments