Malancrav…poate ca nu iti spune nimic acest nume…dar daca ai afla ca aici se regaseste unul dintre cele mai frumoase conace din Transilvania, ce ai spune? Eu ti-as recomanda sa ajungi aici pentru ca, daca esti pasionat de istorie, de vechi si frumos, o sa iti placa la nebunie!
Eu m-am indragostit iremediabil de acest sat…de fapt, ce sa mai, eu iubesc toate satele din jurul Sibiului. Spun din jurul Sibiului pentru ca am inceput o incursiune prin satele sasesti, din zona. Urmeaza o perioda de redescoperire a acestora si mi-am propus ca in cateva luni sa reusesc sa vizitez cat mai multe dintre ele. Incep cu un scurt research pe internet si le aleg prima data pe cele care ascund ceva…altceva…fie ca au o Biserica Fortificata cu o istorie aparte, un conac, castel, o casa memoriala…caut locuri cu povesti.
Malancrav este un loc cu Poveste. Satul este amplasat in comuna Laslea, judetul Sibiu, la 13 km de drumul national ce leaga Sibiul de Sighisoara, la aproximativ 100 km de Sibiu, avand o populatie de 1100 locuitori, o Biserica Fortificata si un conac. Ah, ce imi place cand descopar locuri ca astea!
Atestat documentar in anul 1305, satul Malancrav, proprietate a familiei Apafi, astazi este satul care gazduieste cea mai mare comunitate de sasi.
Biserica din sat a fost construita in secolul XIV, in stil romanic de catre sateni, la ordinul lui Apafi. Astazi, comunitatea evanghelica din Malancrav numara aproximativ 150 de enoriasi. Langa biserica, pe dealul de deasupra satului, conacul Apafi este desprins din filmele de demult. Doamne cat este de frumos aici! Cadrul in care este inramat conacul, cu priveliste asupra satului, livada de meri, curtea perfect aranjata, copacii, biserica…te face sa vrei sa mai ramai..macar un ceas, pe bancile din gradinita cu pomi aranjati intr-un cerc de unde se vede totul altfel. Locul asta a fost perfect construit pentru contemplare asupra locului…imi da impresia ca nu ma aflu in locatia asta, parca stau undeva la o fereastra, intr-un colt ferit de unde pot sa adulmec zona, pot sa o vad doar eu, fara ca altcineva sa ma observe…
Conacul, dupa ce a trecut din proprietatea familiei Apafi in cea Bethlen, a fost dat in proprietatea comunitatii sasesti si ulterior a fost transformat in camin cultural. Fundatia Mihai Eminescu Trust a preluat conacul in anul 2000, l-a restaurat vreme de 5 ani si l-a transformat in casa de oaspeti. Restaurarea conacului s-a facut ca la carte, folosindu-se poze vechi, documente din arhive si alte informatii primite de la sateni, fiind chiar premiata pentru rezultate.
Fundatia Eminescu Trust a fost patronata de ASR Printul de Wales intre anii 2000-2013.
Fundatia a restaurat si bisericile din sat, fatadele a 75 de case, a construit un cuptor de tigla, a reinviat traditia cultivarii merelor, chiar a deschis o fabrica de productie a sucului bio. Merele sunt culese din livada care se intinde pe terenul din jurul conacului.
Poze si informatii legate de locurile de cazare la conac, aici: Casa de oaspeti_Apafi.
Love,
A.C.