Zona asta este o comoara a Romaniei. E un diamant care asteapta sa fie slefuit, sa ii fie recunoscuta autenticitatea si sa isi ocupe locul pe care il merita. Am vizitat multe locuri insa acesta este cu totul aparte. De vreo 2-3 ani imi doresc sa ajung aici…nu stiu de ce nu am reusit, se prea poate sa fie din cauza distantei si a faptului ca de multe ori am cautat sa merg mai degraba in satele din jurul Sibiului pentru care am o afinitate aparte.
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este una dintre cele mai frumoase zone din Romania, o regiune unde peisajele sunt desprinse din basme, accesul dificil pastrand acest loc inca salbatic. Padurea vibranta strabatuta de raul Nera, incatatoarele cascade, lacurile hipnotizante, misterioasele pesteri, pajistile, cheile…cadrul care ti se arata in fata ochilor este epic.
Cum am ajuns aici: Drumul national DN57B, pe ruta Oravita-Anina.
Am plecat din Sibiu, pe ruta Sibiu – Simeria – Hateg – Caransebes – Resita – Oravita – Potoc (320 km). Drumul este asfaltat pana la Podul Bei, iar de acolo se intra pe un drum forestier accesibil cu masina pana la Pastravarie. Traseul se continua pe jos, gradul de dificultate al acestuia fiind redus.
Pretul accesului in parc, in timpul weekend-ului este 5 lei/persoana.
Parcul este situat in Muntii Aninei, in judetul Caras-Severin si se intinde pe teritoriile administrative ale oraselor Anina si Oravita si ale comunelor Bozovici, Carbunari, Ciclova Romana, Lapusnicu Mare, Sasca Montana si Sipotul Nou. Aria Naturala se intinde pe o suprafata de 36758 ha si este strabatuta de drumul national DN57B care leaga Oravita de satul Bozovici.
Atractii turistice
Cascade: Vaioaga, Beusnita, Bigar, Susara.
Lacuri: Ochiul Bei, Lacul Dracului
Pesteri: Plopa, Ponor, Dubova, Lenuta, Sfanta Elena, Voinii,
Pe site-ul oficial al Parcului National sunt prezentate in detaliu trasee turistice care pot fi facute in zona.
Noi am facut traseul Cascada Vaioaga – Ochiul Beiului – Cascada Beusnita, durata acestuia fiind de aproximativ 2 ore.
De la intrarea in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, am parcurs cu masina aproximativ 3 km pe Valea Beiului, pana la Pastravarie. Inainte de a ajunge acolo, am gasit pe partea dreapta a drumului, Cascada La Vaioaga, una dintre cele mai frumoase din Romania. Cascada formata pe cursul raului Bei este de poveste. Pentru a o admira in toata splendoarea ei, este necesar sa cobori cativa metri, din zona indicatorului. Odata ajunsa in fata ei, am fost fascinata de scena de poveste conturata de caderea dramatica a apei peste formatiunile calaroase acoperite de verdeata.
Apoi am lasat masina la Pastravarie si am pornit la pas in cautarea lacului verde din mijlocul padurii. Dupa aproximativ o jumatate de ora, am ajuns in fata Ochiului Bei, lacul cu o culoare ireala si de o frumusete incomparabila. Fascinant prin amplasare dar mai ales prin nuantele schimbatoare, Ochiul Beiului este cel mai frumos loc descoperit de mine in aceasta calatorie. Lacul are o adancime de 3,6 m si un diametru de 15 m iar intreaga zona pare cuprinsa de magie.
Odata ajunsi la Ochiul Beiului, mai aveti de mers inca 1,5 km in amonte, pe care ii veti parcurge in aproximativ 30 minute, pentru a descoperi in mijlocul padurii, Cascada Beusnita. Succesiunea de cascade de pe raul Beu, pornind de la Ochiul Beiului, formeaza Cascadele Beusnitei. Cea mai mare dintre ele are o inaltime de 15 m si bineinteles ca este si cea mai specaculoasa. Valurile de apa acopera stanca imbracata in muschi facand din aceasta o atractie emblematica a zonei. Este recomandat sa vizitati cascada Beusnita primavara deoarece vara se intampla sa sece.
Daca aveti vreme si poftiti la pastravul servit in micul chiosc amplasat langa Pastravarie, va recomand sa popositi inainte de a incepe traseul. Stiind ca se inchide la ora 19.00, la intoarcere, efectiv am alergat pe drum, morti de foame si cu o pofta nebuna. Chiar daca am ajuns inainte de ora inchiderii, am primit cu stupoare informatia ca NU MAI ERA MANCARE…deloc, nimic…nici macar o bucata de paine:)
Cascada Bigar
Dupa ce am facut traseul, am plecat infometati catre Orsova unde aveam sa inoptam pe malul Dunarii. Dupa ce am vizitat cazanele Dunarii cu impozanta statuie a lui Decebal, am plecat catre renumita Cascada Bigar.
Cascada, o minune a lumii este impresionanta dar parca nu e chiar ca in poze. Amplasata in Parcul Natinal Cheile Nerei-Beusnita, la jumatatea distantei dintre localitatile Anina si Bozovici, pe drumul national DN57B, in punctul pe unde trece Paralela de 45 de grade. Nu ai cum sa ratezi locul deoarece este bine semnalizat.
Cascada Bigar, o ciuperca de 7 m, acoperita de muschi si mangaiata de o patura fina de apa, are ceva aparte…pare desprinsa de pe alta lume.
Izvorul sau izbucul Bigarului este in apropiere, in zidul de stanca care se vede imediat ce treci podul de lemn construit peste firul de apa.
Love,
A.C.