Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

 

Zona asta este o comoara a Romaniei. E un diamant care asteapta sa fie slefuit, sa ii fie recunoscuta autenticitatea si sa isi ocupe locul pe care il merita. Am vizitat multe locuri insa acesta este cu totul aparte. De vreo 2-3 ani imi doresc sa ajung aici…nu stiu de ce nu am reusit, se prea poate sa fie din cauza distantei si a faptului ca de multe ori am cautat sa merg mai degraba in satele din jurul Sibiului pe.ntru care am o afinitate aparte.

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este una dintre cele mai frumoase zone din Romania, regiune unde peisajele sunt desprinse din basme, accesul dificil pastrand acest loc inca salbatic. Padurea vibranta strabatuta de raul Nera, incatatoarele cascade, lacurile hipnotizante, misterioasele pesteri, pajistile, cheile…cadrul care ti se arata in fata ochilor este epic.

 

Cum ajungi aici

Drumul national DN57B, pe ruta Oravita-Anina.

Parcul este situat in Muntii Aninei, in judetul Caras-Severin si se intinde pe teritoriile administrative ale oraselor Anina si Oravita si ale comunelor Bozovici, Carbunari, Ciclova Romana, Lapusnicu Mare, Sasca Montana si Sipotul Nou. Aria Naturala se intinde pe o suprafata de 36758 ha si este strabatuta de drumul national DN57B care leaga Oravita de satul Bozovici.

Atractii turistice

Cascade: Vaioaga, Beusnita, Bigar, Susara.

Lacuri: Ochiul Bei, Lacul Dracului

Pesteri: Plopa, Ponor, Dubova, Lenuta, Sfanta Elena, Voinii, 

Pe site-ul oficial al Parcului National sunt prezentate in detaliu trasee turistice care pot fi facute in zona.

Noi am lasa masina inainte de pastravarie, la 2 km, pe drumul forestier. De teama sa nu ramanem blocati, am abandonat-o pe margine, continuandu-ne traseul catre Lacul Bei pe jos. Totusi, drumul nu a fost atat de rau pe cat ne-am asteptat. Oricum, daca aveti timp si nu sunteti pe fuga asa cum am fost noi (pentru ca se insera), merita sa strabateti toata zona la picior, peisajele fiind rapitoare. 

Durata traseului de la Sasca Montana, pana la Lacul Bei este de 7-8 ore. Intre Podul Bei si Pastravarie, pe dreapta, veti gasi cascada Vaioaga. 

Odata ajunsi la Lacul Bei, mai aveti de parcurs inca 1,5 km in amonte, pe care ii veti parcurge in aproximativ 30 minute, pentru a descoperi in mijlocul padurii, Cascada Beusnita. 

Daca aveti vreme si poftiti la pastravul servit in micul chiosc amplasat langa Pastravarie, va recomand sa popositi inainte de a incepe traseul.  Stiind ca se inchide la ora 19.00, la intoarcere, efectiv am alergat pe drum, morti de foame si cu o pofta nebuna. Chiar daca am ajuns inainte de ora inchiderii, am primit cu stupoare informatia ca NU MAI ERA MANCARE…deloc, nimic…nici macar o bucata de paine:)

Cascada Bigar

Dupa ce am facut traseul, am plecat infometati catre Orsova unde aveam sa inoptam pe malul Dunarii. Dupa ce am vizitat cazanele Dunarii cu impozanta statuie a lui Decebal, am plecat catre renumita Cascada Bigar.

Cascada, o minune a lumii este impresionanta dar parca nu e chiar ca in poze. Amplasata in Parcul Natinal Cheile Nerei-Beusnita, la jumatatea distantei dintre localitatile Anina si Bozovici, pe drumul national DN57B, in punctul pe unde trece Paralela de 45 de grade. Nu ai cum sa ratezi locul deoarece este bine semnalizat.

Cascada Bigar, o ciuperca de 7 m, acoperita de muschi si mangaiata de o patura fina de apa, are ceva aparte…pare desprinsa de pe alta lume.

Izvorul sau izbucul Bigarului este in apropiere, in zidul de stanca care se vede imediat ce treci podul de lemn construit peste firul de apa.

Love,

A.C.

Summary
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita
Article Name
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita
Description
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este una dintre cele mai frumoase zone din Romania, regiune unde peisajele sunt desprinse din basme.

Comments