Cetatea Alba Carolina a devenit începând de anul trecut locul unde fugim când vrem să schimbăm orașul, să facem altceva, să lenevim și să ne plimbăm altundeva decât în Sibiu, când nu avem chef de condus prea mult dar totuși ne dorim să ne simțim ca în concediu.
Da, la Alba Iulia te simți în altă țară, iar Cetatea Alba Carolina este parcă desprinsă din cărțile de istorie. Este atât de îngrijită acum după renovare, cu flori și iarba tunsă milimetric, curată și plina de turiști. Îmi place! Îmi plac turiștii pentru că ma fac să ma simt departe…plecată în concediu, chiar și când sunt aproape de casă.
Dacă te gândești că nu ai ce face o zi întreagă aici, eu zic că îți poți reconfigura planul. Poți fără nicio problemă să îți aloci o zi întreagă plimbării pe alei, să descoperi tunelurile cetății, să vizitezi bisericile din interiorul zidurilor, să te relaxezi la unele din terasele de aici și dacă ai noroc chiar să asiști la unul din evenimentele organizate în Piața Cetății. Anul trecut am participat aici la spectacolul senzațional al tenorului Alessandro Safina. Dacă nu vrei să ratezi evenimentele organizate în cetate anul acesta, găsești aici lista completă a acestora: Evenimente Cetatea Alba Carolina.
Să vă povestesc puțin despre istoricul cetății…
Cetatea Alba Carolina este o fortăreață construită în secolul al XVIII în orașul Alba Iulia, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva turcilor.
Fortăreața în formă de stea, a cărei construcție a durat 23 ani, a fost realizată după desenele arhitectului italian Giovanni Morando Visconti cu sistem de fortificații elaborate de Vauban. Impresionante sunt cele 6 porți, decorate cu statui care ilustreaza războaiele antice ți bătăliile austro-turce. Mai multe informații despre istoria cetății, veți găsi aici: Cetatea Alba Carolina și Istoria cetatii Alba Carolina.
Cetatea Alba Carolina a fost repusă în circuitul istoric în anul 2013, lucrările de restaurare însumând 60 milioane de euro, 80% din bani provenind din fonduri europene.
Iubesc și sunt atrasă de tot ce este încărcat de istorie, tocmai de aceea le port respect celor care au reușit să transforme cetatea Alba Carolina în ceea ce este ea azi.
Ce să nu ratați în cetatea Alba Carolina:
- Schimbarea Gărzii Austriece de la Poarta III care are loc înainte de ora 12:00.
- Celula în care a stat Horea înainte sa fie executat precum și temnița.
- Muzeul Unirii și Sala Unirii – locul unde s-a semnat actul Unirii Transilvaniei cu Romania.
- Catedrala Ortodoxă – locul unde Maria și Ferdinand au fost încoronați ca regi ai României Mari.
- Catedrala Romano-Catolică – cea mai veche catedrală din Transilvania dar și cea mai înaltă clădire din județul Alba, al cărui turn atinge 56,7 m.
- Locul de belvedere de unde se poate admira întreg orașul Alba Iulia.
- Bastionul sașilor și Sala Armelor. Aici accesul este contra cost, prețul unui bilet fiind 20 ron.
Dacă urmați Traseul celor Trei Fortificații, trebuie să știți că prețul unui bilet este 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Traseul include următoarele: Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie și locul de belvedere. Detalii aici: Traseul celor Trei Fortificatii.
V-am convins? Ne vedem la Alba?
Love,
A.C.