Ce înseamnă călătoria? Pentru mine înseamnă viață.
Niciun alt sentiment nu se compară cu acela trăit când pășești pe drumuri noi, când ochii văd priveliști pe care nu le-a descoperit nicicând , când simțurile-ți sunt trezite la viață de noul cel mai nou. Fie că vizitez mari metropole, sate uitate de lume, țări îndepărtate sau locuri pitorești din scumpa Românie, călătoria e călătorie oricum iar sentimentul de fericire se instalează încă din momentul împachetării bagajului.
În weekend-ul prelungit cu ocazia Rusaliilor, împreună cu scumpii noștri finuți (care locuiesc în Suceava), am petrecut 2 zile în Vatra Dornei.
Am mai trecut prin zona asta anul trecut și recunosc că m-a impresionat peisajul, drumul până la Vatra Dornei fiind cu adevărat spectaculos indiferent de ruta pe care alegi să mergi. Pentru că fusesem la Râșnov cu o zi înainte, am mers pe ruta Brașov-Sfântu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Gheorgheni-Toplița-Vatra Dornei, însumând o distanță de 262 km. Mare atenție, nu mergeți pe drumul Bilbor-Vatra Dornei chiar dacă distanța indicată este mult mai mică, deoarece drumul este impracticabil.
La întoarcere către Sibiu, am mers pe Bistrița-Reghin-Mureș-Sighișoara (300 km) dar pe lângă peisajul mirific m-am bucurat că am reușit în sfârșit să ajung la renumitul lac Colibița.
Daca ești din Bucuresti, drumul este ceva mai lung (518 km) iar traseul Bucuresti-Focsani-Piatra Neamt-Poiana Teiului-Brosteni-Vatra Dornei).
Vatra Dornei seamănă izbitor de tare cu multe alte stațiuni din Romania, neatinse încă de evoluția firească a lucrurilor. Turismul în România suferă, se vede cu ochiul liber. Îmi vine să plâng la propriu ori de câte ori ajung în vechi stațiuni românești (ex. Herculane, Voineasa – despre care am scris un articol, aici: Voineasa, un loc care traieste din amintiri. Se poate mai mult de atât! Se pot exploata locurile astea cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, locuri care pot să transforme Romania într-o țară cum nu e alta.
La Vatra Dornei parcă timpul a stat în loc vreme de câțiva zeci de ani, cel puțin asta este impresia pe care mi-a lăsat-o mie în puținul timp petrecut acolo. Hotelurile comuniste suspină după sezonul de iarnă când stațiunea parcă mai inflorește puțin, străzile sunt neasfaltate, parcurile neîngrijite și neiluminate pe porțiuni mari, iar entertainment-ul lipsește cu desăvîrșire.
Una din puținele atracții din Vatra Dornei, telescaunul, situat în cadrul pârtiei Dealul Negru arată absolut „fabulos”…mai ales locul de unde se pleacă. Peste acest loc dai doar dacă ai noroc și tot noroc trebuie sa ai ca să plătești călătoria dus-întors și să te și lase să cobori din telescaun să admiri peisajul. Noi am avut ghinion deoarece după un drum de 25 minute, cu planul bine făcut de jos – cafea, toaletă, pozat peisaj, zeci de selfie-uri, nu am fost lăsați să coborâm pe motive de indispoziție meteorologica. Bănuiesc că vremea a fost prost dispusă și cu 25 de minute mai devreme și dacă știam dinainte sigur alegeam să nu mai urcăm. Oricum, la gândul ca am fi putut să rămânem acolo sau să ne prindă ploaia pe drum, totul a fost mai puțin deranjant.
Călătoria care durează aproximativ 50 minute, dus-întors, pe o distanță de 3 km, este draguță dacă nu îți este frică de înălțime. Costul unui bilet dus-întors este 50 ron și consider că merită banii doar dacă poți să petreci ceva timp acolo sus.
Vatra Dornei este într-adevar un brand în Romania și faptul că încă mai are turiști se datorează acestui lucru. Pe timp de vară, stațiunea este de-a dreptul amorțită însă peisajele mirifice, aerul proaspăt și tot potențialul zonei, mă face să fiu încrezătoare în viitorul acesteia.
Atracții Vatra Dornei:
- Pârtiile de schi – 4 partii: Veverița, Dealul Negru, Pârtia Parc 1, Pârtia Parc 2. Detalii aici: Partii Vatra Dornei
- Trasee montane cu plecare din Vatra Dornei (Munții Călimani, Rarău, Giumalău, Suhard, Vf. Oușorului). Detalii aici: Trasee montane Vatra Dornei
- Baza de tratament cu ape minerale. Stațiunea Vatra Dornei deține o bogată tradiție în tratarea unor boli cu ajutorul apelor minerale. Detalii aici: Baza de tratament Vatra Dornei
- Parcul Veverițelor din centrul stațiunii
Parcul veverițelor este MINUNAT! Este o încântare sa le vezi pe micuțe cum alearga de colo-colo în cautarea celor buni să le dea nuci. În parc vezi din loc în loc oameni care cheama veverițele cu bătăi de nuci și ele chiar vin. Sunt destul de sociabile, obișnuite fiind să primeasca mâncărică din mână. Le iubesc pe micile vietăți și mă bucur tare ca am găsit Raiul Veverițelor!
Unde am mâncat în Vatra Dornei:
Hotel Carol
- Consumația pentru 4 persoane a costat aproximativ 200 ron.
- S-a consumat: scrijele de cartofi cu brânză, un platou cu mix grill (porc, vită, pui) și garnitură de cartofi țărănești, orez, mămăligă, o porție de pește file cu orez și 2 salate asortate de murături. Băuturi: bere și apă.
- Informații despre hotel, aici: Hotel Carol Vatra Dornei
Hotel Dorna.
- S-a consumat: ostropel de pui cu mămăliguță și salată de murături, ciulama de ciuperci cu pui și mămăliguță, piept de pui la grătar cu garnitură de orez, crispy de pui cu cartofi prăjiți, papanași. Bauturi: apă și sucuri
- Informații despre hotel, aici: Hotel Dorna Vatra Dornei
Am fost foarte încântată de locațiile alese, mâncarea a fost delicioasă în ambele locuri.
Cazare:
Pensiunea Ellemar, 4****, amplasată central, la câteva minute distanță de centrul stațiunii este perfectă pentru o scurtă vizită în Vatra Dornei. Pensiunea este nouă ,cu mobilier modern, living, bucătărie comună, terasă cu loc special amenajat pentru grătar.
Prețul pe noapte este 130 ron ceea ce este mai mult decât corect.
Love,
A.C.