Satele de sub ape – lacul Cincis

 

[cml_media_alt id='544']DSC_18386[/cml_media_alt]

Povestea satelor scufundate de la Cincis m-a impresionat inca de acum 7 ani, cand am vizitat pentru prima data acest loc mistic, loc incarcat de istorie, acest mare baraj care a acoperit fara urma viata intreaga a unor oameni, locuitorii satelor Cincis, Cerna, Baia Craiului, Moara Ungurului si Ciuleni.

Oare cum ai putea sa iti lasi intreaga viata sa se scufunde?…cu strazile pe care le-ai cutreierat la pas de mic copil si pe care le cunosteai mai bine decat propria ograda, cu gradina si casa unde ai muncit o viata intreaga, cu biserica unde te-ai rugat de nenumarate ori, cu mortii pe care i-ai plans neincetat in cimitirul din sat…cu locurile in care ai cultivat amintiri de-o viata…

Povestea lor nu are cum sa nu ma impresioneze si sa nu nasca in mine emotii greu de exprimat ori de cate ori vizitez acest loc… si il vizitez destul de des, as putea spune ca este unul din locurile mele preferate.

[cml_media_alt id='543']DSC_18345[/cml_media_alt]

“Pe harta industriala a patriei noastre, Republica Socialista Romana, se desprinde municipiul Hunedoara, cu un ansamblu de constructii uriase: furnale, fabrici, hale si turnatorii, din care se revarsa un zgomot metalic inabusit. Dupa popasul facut in centrul muncitoresc Hunedoara, vizitatorul se urca in autobuzul care pleaca din gara pornind spre sud, pe soseala paralele cu raul Cerna, pe o vale stramta dintre dealuri pietroase si la 5 km, ajunge la Teliuc, o comuna pe teritoriul careia se afla  mina de fier unde lucreaza circa 3000 mineri, printre care si cincesenii din satul apropiat. La distanta de 5 km, e situat satul Cincis, fost sat de iobagi cu o asezare milenara…” asa incepeau Viorel Raceanu si Ioan Brancoveanu cartea lor “Documentar privind satul Cincis”, 1974. Tot aici am gasit informatii cum ca pe teritoriul satului s-au gasit unelte din comuna primitiva: ciocane din piatra cioplita ale omului neolitic dar si statui din piatra datand din perioada daco-romana.

Satul Cincis, asezare atestata in anul 1360 ca facand parte din districtul Hategului, conform traditiei  poporului este locul unde Iancu de Hunedoara s-a nascut si de unde se trage mama lui, Elisabeta Margineanu.

Acum satul este sub ape…

[cml_media_alt id='535']DSC_1878[/cml_media_alt]

Inca din 1960, se zvonea ca se doreste construirea unui lac de acumulare pentru a deservi combinatului siderurgic de la Hunedoara insa cu pretul inundarii unor sate, lucru care s-a si intamplat in anul 1962 cand satenii au fost anuntati ca trebuie sa isi paraseasca casele si sa se mute in noile sate care urmau sa se construiasca pe dealurile din imprejurimi.

 800 de familii s-au mutat cu tot ce au putut lua cu ele pe dealul Iuba, lasand in urma o buna parte din vietile lor, casele, scoala, muzeul si bisericile. Cele 4 biserici, trei ortodoxe si una romano-catolica au fost scufundate desi la momentul respectiv, la insistentele preotului Craciun Oprea a fost promisa salvarea bisericii din Cincis, fie prin mutarea acesteia, fie prin construirea unui zid de jur imprejur pentru a o proteja de ape. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat, biserica fiind daramata zece ani mai tarziu.

Imagini din noul sat Cincis

[cml_media_alt id='537']DSC_1839[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='538']DSC_1866[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='540']DSC_1875[/cml_media_alt]

Biserica, considerata monument istoric, ar fi fost construita in trei perioade istorice: naosul a fost construit pe la sfarsitul veacului al XV-lea, pronaosul se spune ca a fost construit conform inscriptei gasite sub tencuiala in anul 1649 iar turnul ar fi fost ridicat in anul 1867. Cercetata fiind de specialisti ai muzeului din Deva, in aceasta biserica ar fi fost inmormantata mama lui Iancu de Hunedoara, Elisabeta Margineanu.

Din biserica din Cincis a mai ramas in noul Cincis doar clopotul pe care parintele Craciun a reusit sa il salveze si ale carui sunete se mai aud in sat si astazi.

A doua biserica pusa la pamant a fost biserica din Cerna. In coada lacului sunt ruinele celorlalte două biserici, cea ortodoxă, la care veneau credincioşii din Baia Craiului şi Balana iar la un kilometru de ea, biserica romano-catolica din Baia Craiului, singura care mai are zidurile intregi.

[cml_media_alt id='541']DSC_18202[/cml_media_alt]

Acum, lacul Cincis este o zona de agrement cautata mai ales pe timpul verii, cu hoteluri si pensiuni care isi asteapta vizitatorii dornici sa admire frumusetile naturii, sa se relaxeze la pescuit sau sa inoate.

Foto: Terasa Motelului Cincis

[cml_media_alt id='542']DSC_1887[/cml_media_alt]

Pentru mine locul este unul invaluit in mister, liniste si frumusete, dar nu pot sa nu ma gandesc ori de cate ori ajung aici la ceea ce s-a intamplat atunci pentru ca pe fundul acestui lac încă mai stau mărturie a dramelor traite de oamenii locului acum 54 ani, ruinele unor lăcaşuri cu o istorie de secole.

Love,

AC

Comments