Berlin este cool si vibrant, colorat, modern dar totusi incarcat de istorie, cu obiective turistice cunoscute in intreaga lume, centru de distractie pentru tineret dar si locul care aduna pasionatii de arta, cu bulevarde lungi si zone verzi cum nu am vazut pana acum in niciun alt oras european.
Berlin este capitala Germaniei si cel mai mare oras din tara, cu o populatie de 3,4 milioane locuitori si 892 km2.
Am ajuns in Berlin, pentru a doua oara si orasul mi s-a parut la fel de fascinant ca si atunci. Totusi, un aspect care nu mi-a placut, ca si imagine de ansamblu, acum, la fel ca si acum 4 ani de zile, a fost santierul din oras. Peste tot am gasit macarale, sapaturi, cladiri in constructie, pasaje pentru pietoni, zone imprejmuite…pff, obositor si destul de complicat sa prinzi poze bune in anumite zone. La fel ca si atunci, zona Portii Brandenburg, era plina de ecrane, tarabe si mese pentru meciurile din Campionatul Mondial. Din pacate nu am prins niciun meci anul acesta, iar toate tarabele cu mancare si bauturi fiind inchise, conturau o imagine nu foarte placuta zonei.
Berlin este un oras complex, cu o istorie zbuciumata, locul unde te poti pierde in voie pe strazi in cautarea celor mai interesante atractii turistice, celor mai inedite graffiti-uri, terase cochete, expozitii sau evenimente. Orasul cosmopolit gazduieste universitati renumite, muzee cu arta contemporana si este deosebit de cautat pentru festivalurile pe care le gazduieste dar si pentru viata de noapte.
In cele 2 zile petrecute aici, am preferat sa mergem pe jos, mai mult decat cu mijloacele de transport in comun, pentru a simti cat mai bine orasul. Distantele lungi ne-au cam dat de furca si ne-au cauza febra musculara la picioare insa plimbarea prin cartierele capitalei, au meritat tot efortul.
Orasul are inca adanc impregnat trecutul, intreg traseul zidului ridicat peste noapte in anul 1961 cu scopul de a diviza partea de E de cea de V, fiind semnalizat, iar zonele unde acesta mai pastreaza portiuni intregi, au devenit importante puncte de atractie pentru turistii veniti din intreaga lume.
Cum ajungi in Berlin
Noi am calatorit cu masina, durata drumului fiind de 15 ore pentru cei aproximativ 1400 km parcursi.
Traseul: Sibiu-Arad-Szeged-Budapesta-Gyor-Bratislava-Brno-Praga-Dresda-Berlin.
Costul vignetelor:
Ungaria – 12 euro
Slovacia – 10 euro
Cehia – 13 euro
Germania – nu se platesc
Daca doriti sa megeti doar in Berlin si nu intentionati sa ajungeti si in alte orase de pe drum, recomand avionul, datorita distantei mari dar si a costurilor ridicate cu combustibilul, taxe de drum si parcari. Cu siguranta veti gasi zboruri la preturi bune, iar in Berlin nu aveti neaparat nevoie de masina.
Companii care opereaza zboruri din Romania catre Berlin – Ryanair (Bucuresti), Wizzair (Bucuresti, Cluj) , Lufthansa (Cluj, Timisoara).
Transportul in Berlin
Noi am ales metroul si mersul pe jos. Ne-am orientat sa ne cazam intr-o zona centrala, cu statie de metrou amplasata la mica distanta. Trebuie sa stiti ca date fiind distantele foarte mari, nu veti reusi sa atingeti zonele importante mergand doar pe jos. Transportul public este foarte bine pus la punct, iar cu ajutorul unei harti va veti descurca fara probleme sa va deplasati rapid in orice colt al orasului. Harta, aici
Programul, tarifele si alte informatii utile, aici
Pretul unei calatorii cu metroul este 2,7 euro iar costul unui abonament pentru o zi intreaga este 7 euro.
Mai exista varianta inchirierii unei biciclete. La orice pas, pe orice strada, veti gasi biciclete de inchiriat, servicii operate de diverse companii. De exemplu, la compania Lime, pretul pe ora este de 9 euro, la care se adauga 1 euro deblocarea bicicletei…destul de costisitor zic eu.
Ce am vizitat in Berlin
Zidul Berlinului si East Side Gallery
Zidul Berlinului a fost construit peste noapte in anul 1961, de catre administratia liderului comunist al Germaniei de E, Walter Ulbricht, initiativa aprobata de conducatorul URSS, Nikita Hrusciov, ca o bariera intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana, cu scopul de a stopa migratia fortei de munca intre E si V si implicit a pierderilor economice rezultate. In timp ce Germania de E era guvernata dupa un model sovietic, Vestul incepuse sa devina interesant pentru prosperitatea economica si libertatea politica. Germania de E era in pragul colapsului economic, asa ca initiativa ridicarii zidului pentru divizarea orasului in 2 parti fost pusa in aplicare la 13 august 1961. 45 km de bariere au separat familii si au inchis sursele de venit a celor care munceau in V. Zona era pazita de soldati inarmati cu ordin de a deschide focul asupra celor care incercau sa treaca granitele dintr-o parte in alta.
In timpul existentei Zidului ar fi existat 5000 de tentative de evadare iar numarul celor care au murit incercand asta, intre 192-239 (Sursa Wikipedia).
In anul 1989, Zidul a fost distrus, astazi doar cateva sectiuni intacte si urmele trasate in tot orasul mai stau marturile vremurilor de atunci. Cea mai lunga zona conservata se regaseste in regiunea East Side Gallery, astazi cea mai mare galerie in aer liber din lume.
Locul meu preferat din Berlin, East Side Gallery este impresionant prin dimensiunile mari de zid inca in picioare (1316 m) si totodata datorita picturilor realizate pe acesta.
Picturile intinse de-a lungul zidului sunt impresionante prin ingeniozitate, uncitate si compozitie. Turistii se ingramadesc sa surprinda cele mai cool poze, incadrati de imagini cu mesaje adanci, pentru cei ce vor sa le inteleaga.
Scena sarutului dintre liderii comunisti, Brejnev si Honocker, reala de altfel, este cea mai cautata pictura. In jurul ei se aduna cei mai multi oameni, care efectiv stau la rand pentru o poza cu cei doi.
Malul raului Spree, Podul Oberbaum si cartierul Kreuzberg
Malul raului, de-a lungul zidului din zona East Side Gallery este fascinant. Terasele si iarba verde de la malul raului sunt pline de oameni in cautarea unor momente de relaxare.
Podul Oberbaum, aflat la capatul Zidului, este cel mai renumit pod din Berlin, din cele 1000 existente in oras. Podul leaga inca din 1896, Friedrichshain de cartierul Kreuzberg, renumit pentru arta stradala.
Cartierul Kreuzberg a fost declarat ca fiind cel mai trendy cartier din Berlin. Aici parca te gasesti intr-o lume complet diferita de cea pe care o reprezinta gigantul Berlin. Baruri, cluburi, terase, strazi colorate, cladiri decorate cu adevarate opera de arta.
Bulevardul Unter den Linden si Poarta Bradenburg
Poarta Brandenburg a fost construita intre anii 1788-1791 in cartierul Berlin Mitte de catre Carl Gotthard Langhans, la instructiunile regelui prusac Friedrich Wilhem al II-lea. Poarta este cel mai important simbol al orasului, de care sunt legate unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Berlinului. Initial a reprezentat un simbol al pacii, ulterior in timpul Razboului Rece, simbol al divizarii iar mai apoi, dupa caderea Zidului, simbol al Berlinului unificat. Poarta Brandenburg, amplasata in capatul imensului bulevard Unter den Linden, a fost parte integranta din Zidul Berlinului si principala cale de acces in oras. Dupa ridicarea Zidului in anul 1961, accesul prin poarta a fost interzis, timp de 28 de ani.
Inspirata de Acropola din Atena, poarta alcatuita din 6 coloane este decorata cu o statuie ce o infatiseaza pe zeita triumfului, Victoria, intr-o caleasca trasa de 4 cai.
Coloana Victoriei
Amplasata in mijlocul unui imens giratoriu, Coloana este conectata de Poarta Brandenburg prin bulvardul Unter den Linden. Monumentul a fost construit intre anii 1869-1873, pentru a celebra victoria prusaca in Razboiul Prusaco-Danez. Initial, coloana nu era decorata cu superba statuie aurie ce o reprezinta pe Zeita Victoria, denumita si Goldelse. Statuia de 8,3 m si 35 tone a fost realizata de catre Friedrich Drake si adaugata ulterior. Coloana Victoriei este un punct important de atractie, mai ales ca ofera doritorilor si posibilitatea de a urca pana in varf, pentru panorame asupra orasului. Cele 270 de trepte in spirala pot reprezenta o provocare insa, peisajul din varf merita oboseala.
Pretul pentru acces este de 3 euro.
Program de vizitare:
01 Apr – 31 Oct:
L-V 9.30 – 18.30, S-D 9.30 – 19.00
01 Nov – 31 Mar:
L-V 10.00 – 17.00, S-D 10.00 – 17.30
Inchis in 24 Decembrie
Checkpoint Charlie
Punct de frontiera in Zidul Berlinului, locul unde se putea trece legal dintr-o Germanie in cealalta, un simbol al confruntarii dintre URSS si SUA. Acum, Checkpoint Charlie este unul din principalele atractii din Berlin si unul dintre cele mai fotografiate locuri. Aici iti poti face poze cool cu cei 2 baieti imbracati in soldati americani, in schimbul sumei de 3 euro. Bineinteles ca nu am putut rata o sedinta foto alaturi de cei 2 simpatici…mai ales ca unul dintre ei, vorbea perfect limba romana si nu, nu era roman, ci egiptean.
Cladirea Parlamentului (Reichstag)
Reichstag este cladirea Parlamentului German, amplasata in apropierea Portii Brandenburg, prin spatele ei trecand Zidul Berlinului, mai exact in Platz der Republk, nr. 1. Cladirea este impunatoare, imensa, impresionanta, iar pentru vizitarea acesteia nu vei plati nimic, insa este necesara o rezervare facuta in prealabil. Cupola deschisa si ea publicului ofera panorama spectaculoase asupra Berlinului.
Orar: 08:00 – 23:55
Poti ajunge aici cu metroul, linia U55, statia Brandenburg.
Pentru rezervare, aici
Memorialul Holocaustului
Monumentul a fost ridicat in memoria victimelor Holocaustului, la 60 de ani de la tristele evenimente petrecute in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand au fost ucisi milioane de evrei. Monumentul a fost construit de catre arhitectul american Peter Eisenman si este reprezentat de un numar de 2.711 de placi din ciment, de diferite dimensiuni, insirate ca un labirint pe o intindere de 19.000 metri patrati. Placile nu sunt inscriptionate insa vorbesc de la sine. Tristetea care te cuprinde, cu fiecare pas pe care il faci, aventurandu-te in acea mare de beton, este fara doar si poate extrem de intensa si inevitabila. Totul in jur este rece, dezorientant.
Memorialul Holocaustului este un simbol al orasului care poate fi gasit in zona Portii Brandenburg. Accesul este gratuit.
Domul din Berlin
Berliner Dom este amplasat pe Insula Muzeelor, de pe Raul Spree, fiind un simbol al orasului, centrul bisericilor protestante din Germania.
Biserica este a treia construita in aceasta locatie, prima dintre ele fiind ridicata in anul 1465. Cea de-a doua biserica a fost demolata de catre Imparatul Wilhem al II-lea in anul 1984, fiind inlocuita cu impunatoarea catedrala cu acoperisul verde ce se regaseste si astazi in Berlin.
Catedrala a fost finalizata in anul 1905 si este construita in stil renascentist. In interior, impresionanta orga construita de Wilhem Sauer, cu 7000 de elemente este principala atractie. Biserica reprezinta loc de veci pentru o parte din membrii familiei Hohenzollern.
Vara este o adevarata placere stai pe iarba alaturi de zecile de oameni tolaniti la soare, cu cartile in mana sau pur si simplu in cautare de cateva momente de liniste. Sunetul linistitor al fantanii arteziene care tasneste catre cer, poate fi perturbat doar de rasete de copii, balacindu-se in apele acesteia.
Poti ajunge aici cu metroul, statia Alexanderplatz. Programul de vizitare este L-S 10:00 – 20:00 si D – 12:00 – 18:00. Iarna se inchide la ora 19.00.
Pretul pentru intrare este de 5 euro.
Insula Muzeelor
Insula Muzeelor, inscrisa in Patrimoniul UNESCO este un anasamblu de 5 muzee amplasate pe o mica insula de pe raul Spree:
Muzeul Pergamon, cel mai cunoscut muzeu din complex cuprinde artefacte descoperite de catre arheologii germani in Pergamon si Asia Mica, in timpul excavarilor din secolul 19. Aici pot fi admirate Poarta Ishtar si Poarta Pietei din Miletus si Altarul Pergamon.
Altesmuseum (Muzeul Vechi) este cel mai vechi muzeu din Germania, opera lui Karl Friedrich Schinkel Muzeul Nou adaposteste colectii egiptene si preistorice.
Muzeul Bode este renumit pentru colectiile de sculpuri si arta Bizantina.
In Vechea Galerie Nationala pot fi admirate colectii de pictura din secolul 19 din Europa, aici regasindu-se opere de Monet, Renoir, Manet si altii.
Adresa: Museuminsel, Bodestrasse. Pentru transportul cu metroul, statia Friedrichstrasse.
Preturi si alte informatii, aici
Turnul televiziunii si Alexanderplatz
Amplasat in Alexanderplatz, poreclit Turnul Alex, este a patra cea mai inalta constructie din Europa. Turnul se vede de departe si reprezinta punct de reper si orientare pentru turistii porniti in descoperirea Berlinului.
Turnul de televiziune a fost construit intre anii 1965-1969 de RDG, ca simbol al Berlinului de E. Avand o inaltime de 368 m si un punct de panorama la 204 m, turnul este una din principalele atractii din oras.
Liftul interior urca in 40 de secunde pana la punctul de observatie, insa cei mai curajosi pot opta pentru urcarea celor 986 de trepte. Sus, se gaseste si un restaurant rotativ, care face o tura completa in 30 de minute.
Pret – 15,5 euro/persoana, 9,5 euro/copil
Orar: Martie-Octombrie – 09:00 – 00:00
Noiembrie-Februarie – 09:00 – 22:00
Mai multe detalii, aici.
Alexanderplatz este cea mai mare piata publica din Berlin, amplasata in cartierul Mitte, nod in infrastructura de transporturi a orasului. Piata este o atractie importanta datorita turnului Alex pe care il gazduieste dar si pentru amatorii de shopping, aici regasindu-se centre comerciale cu magazine pentru toate buzunarele si gusturile.
Palatul Charlottenburg
Palatul a fost construit in anul 1696 pentru Sophie Charlotte de Hanovra, sotia lui Frederic al III-lea, print de Brandenburg, ca resedinta de vara. Cladirea a fost extinsa fata de variant sa initiala si reconstruit dupa Razboi, pastrandu-se forma sa originala, atat la exterior cat si in interior.
Atunci, Palatul era amplasat la 8 km de Berlin, in satul Lietztow, denumit ulterior Charlottenburg. Astazi, este parte din Berlin, cartier amplasat in partea de V a orasului.
Datorita timpului scurt, noi am ales sa admiram palatul doar pe dinafara si totusi scurta plimbare prin gradini ne-a impresionat, facandu-ne sa ne dorim sa revenim.
Cazare
Noi ne-am cazat la hotelul Sylter Hof Berlin. Hotelul de 3*** amplasat in cartierul Mitte, deci oarecum aproape de zona centrala, avand la 400 m distanta statia de metrou. Din punctul meu de vedere, pretul platit pe noapte (aprox. 100 euro + 10 euro/persoana micul dejun + 8 euro/zi pacarea), nu si-a meritat banii. Motivele? Camerele mici si personalul de la receptie nu foarte amabil, ca sa nu zic total antipatic.
Mancarea si bautura
Poti manca pe strada renumitii curywurst, deliciosii brezel cu unt, produse de patisserie apetisante la tot pasul. In cartierul Kreuzberg, oferta pe partea de mancare este foarte variata, aici regasindu-se restaurante de tot felul, de la shaormerii pana la restaurante cu specific italian sau asiatic. Preturile sunt mai bune aici. De exemplu, o portie de paste la un restaurant profilat pe acest tip de mancare erau intre 6-8 euro.
In centru, in zona Portii Brandenburg unde erau amenajate tarabe pentru meciurie din Campionatul Mondial, o portie de currywurst cu cartofi prajiti costa 8 euro.
O bere la terasa de pe malul raului Spree, in zona East Side Gallery, costa 3,2 euro.
Aproape de hotelul unde am fost cazati, in zona Mitte, am mancat la un restaurant cu specific Asiatic, pretul platit pentru un meniu all you can eat fiind 10 euro.
Love,
A.C.